VILAMÒS

Municipi de la Vall d’Aran, estès al sector baix de la comarca, al vessant de la dreta de la vall de la Garona, entre el pic d’Uishèra (2.336 m) fins a uns 300 damunt el riu (la part més baixa d’aquest vessant pertany al terme de les Bordes); a l’E, el municipi comprèn també un sector alt del vessant de la dreta de la vall de Varradòs (amb els boscs de Sacauva, de Sodeveda i de Peguèra); i al nord, encara, la capçalera de la vall de Margalida, al vessant meridional del Montlude (2.517 m alt), amb els estanys de Vilamòs (estany Long i estany Redó).

Situat a 1.255 m en un altiplà de les vessants de la muntanya d’Ushèra a la falda del Montlude i contemplant la panoràmica sobre l’Artiga de Lin, Mall de l’Artiga i massís de la Maladeta amb el seu Pic Aneto, és considerat com el poble més antic de la Vall d’Aran.

Lugares de interés
Capella de San Miqueu. Segle XI. Segons la tradició és l’església més antiga de la Vall. Aquest fet ha determinat que alguns treballs l’hagin considerat una obra pre-romànica.
Església parroquial de Santa Maria. Segles XI i XII. El prebisteri està cobert per tres trams amb volta d’aresta. Pica d’aigua beneïda del segle XII ornada amb flors de Lis, sostinguda per un pedestal de marbre blanc adornat de puntes de diamants. En els murs exterior del campanar podem admirar una estela romana amb tres bustos, probablement d’una família patrícia, i dos frontals d’urnes funeràries.
Museu etnològic de Joanchiquet. Equipament creat per difondre el patrimoni cultural aranès, i més en concret l’organització familiar i econòmica d’una casa benestant entre el segle XVIII i la segona meitat del segle XX. El visitant s’introdueix en l’ambient rural seguint les descripcions dels guies i l’atmosfera creada per al mobiliari del segles XVIII, XIX i XX.

Ferias y Fiestas
15 d’agost. Festa Major Santa Maria.
29 de setembre. Romeria Sant Miquèu.


Ajuntament de Vilamòs
Plaça Major, 2
Tel.: 973 64 07 39
Fax: 973 64 24 48
ajuntament@vilamos.ddl.net
25537 Vilamòs

info@turismedia.com