Altafulla
La Canonja
El Catllar
Constantí
Creixell
El Morell
La Nou de Gaià
Els Pallaresos
Perafort
La Pobla de Mafumet
La Pobla de Montornès
Renau
La Riera de Gaià
Roda de Barà
Salou
Salomó
La Secuita
Tarragona
Torredembarra
Vespella de Gaià
Vilallonga del Camp

 

 

TORREDEMBARRA
El territori de Torredembarra va ser habitat a l'època romana, com ho demostren les restes de la Vil•la del Moro, enclavada dins del terme municipal.
Els orígens medievals de la vila se situen a mitjan segle XI. El comte Ramon Berenguer I, per tal d'assegurar les fortaleses, formar una frontera al Baix Gaià i repoblar el territori, va fer donació de diverses poblacions: Tamarit 1053, Clarà 1057 i Puigperdiguers 1066.
La donació de la quadra de Clarà, atorgada per Ramon Berenguer I i la seva muller Almodis, el 29 de març de 1057, a favor de Guitard, Polionisch i Ollomar, es pot considerar l'origen medieval de Torredembarra.
Entre les condicions que se'ls va imposar hi havia l'obligació de construir una torre de pedra i calç i una fortalesa. Durant molts anys diversos historiadors havien situat la fortalesa a construir dins el terme de Clarà, però posteriorment, es va fer una nova lectura de la concessió i se situa la fortalesa sota i no dins com s'havia suposat anteriorment. Amb el temps, sense poder definir la data exacta, s'edificà aquesta torre fora del terme, que fou coneguda com la Torre de Clarà.
Aquesta Torre de Clarà va guanyar en força fins conformar una població amb prou entitat com per tenir una parròquia pròpia i separada de la de Clarà, concessió feta per l'Arquebisbe electe de Tarragona l'any 1235.
Malauradament, es tenen poques notícies dels primers senyors de la vila. El primer senyor del qual es té notícia fou Ramon de Tamarit l'any 1206. El succeí el seu fill Guillem l'any 1217. Posteriorment apareix documentat com a senyor Albert de Vernet, qui donà el senyoriu al seu fill Arman el 1338. Aquest el va vendre a Bernat d'Olzinelles l'any 1342. Amb la venda que els Olzinelles realitzen a Pere d'Icard l'any 1391 dels drets dominicals que tenia de Torredembarra, s'inicia el senyoriu dels Icart que perdurarà fins a finals del segle XVII. L'abril de 1523 Lluís d'Icard comprà a Carles I els dominis senyorials que la corona encara tenia a Torredembarra arrodonint així el domini dels senyors damunt la vila. El juny de 1524 es va concedir al municipi el Jui de Prohoms, el cos jurídic que donava força al municipi per a la defensa dels seus habitants. Podia jutjar en qüestions de Dret Civil, a excepció dels crims de sa majestat i en les causes contra els nobles i eclesiàstics.
Amb la mort del darrer dels Icard, l'any 1658, s'inicià una nova etapa en la història de la vila. El 1663 la baronia i senyoriu de Torredembarra va quedar supeditat a un títol més important, el de Comtes de Santa Coloma de Queralt.
info@turismedia.com