Altafulla
La Canonja
El Catllar
Constantí
Creixell
El Morell
La Nou de Gaià
Els Pallaresos
Perafort
La Pobla de Mafumet
La Pobla de Montornès
Renau
La Riera de Gaià
Roda de Barà
Salou
Salomó
La Secuita
Tarragona
Torredembarra
Vespella de Gaià
Vilallonga del Camp

 

 

LA RIERA DE GAIÀ
Superfície : Aproximadament 869 Ha.
Altitud : 28 m.
Població : 877 habitants. Segons les dades del INE de l'any 1998
- Distribució de la població :
La Riera de Gaià consta de les següents unitats de població diferents del casc urbà : Ardenya, Virgili i el Castellot
Activitat econòmica
Els sectors més importants són el comerç, la indústria, el turisme i en retrocés l'agricultura i la ramaderia, tot i que és destacable l'avicultura.
Història
El terme de La Riera de Gaià aplegava, en un principi, les següents quadres : Montoliu, La Riera, Virgili i Ardenya. Durant els segles XIV I XV hi va haver moltes pèrdues demogràfiques a la quadra de Montoliu. Al segle XVIII Ardenya i Virgili perderen habitants en favor dels de La Riera. Al 1769 La Riera i Virgili es fonien formant l'actual Riera de Gaià. Com a fet curiós, quan creixia el Gaià, la gent no podia assistir a la missa de Tamarit i el cardenal Cervantes de Gaeta va decidir otorgar-los, l'any 1573, un vicari amb residència a La Riera i els autoritzà a construir el cementiri i a tenir font baptismal.
Festes Majors:
Santa Margarida . Festa Major de 20 de Juliol
La llegenda diu que va ser trobada una imatge de la santa a la muntanya del Castellot. Diu que un pastor de la Riera i un altre d'Altafulla trobaren la imatge mentre pasturaven els ramats.Tot i que tots dos volien quedar-se la imatge, el pastor rierenc va defensar la troballa al•legant que es trobava al terme de la Riera. Aquest pastor va posar-la al seu sarró i, d'amagat, el pastor d'Altafulla va traslladar-la al seu. La imatge, miraculosament, retornà al sarró del pastor rierenc com a mostra de voluntat de quedar-se a la Riera.
Sant Jordi , 23 d'abril, Festa Major a Ardenya
Altres festes:
Festa de Santa Creu , 14 de setembre
Altres festivitats:
A La Riera de Gaià és tradicional també que durant la nit de Reis es cremi espígol perquè així el poble faci molta olor i pugui atraure els Reis cap al poble. Per això, uns dies abans, el Grup de Joves, d'un temps cap aquí, se'n va d'excursió amb la mainada per collir espígol i després fa les falles per guardar-les fins a la nit de reis. Al mateix temps, es buscarà el tió per portar-lo en un lloc, donar-li de menjar i fer-lo cagar el dia de Sant Esteve a la tarda.

Per Sant Esteve també se celebra la missa al Castellot davant de la font de Santa Margarida.
Després se celebra altres festes com a tot arreu, com ara el carnestoltes, l'11 de setembre, Sant Jordi, la festa de l'arbre...
Fira:
Es col.labora amb la Fira de Torredembarra que se celebra al voltant de l'1 de maig
Llocs d’interès
Castell de Montoliu (o Santa Margarida)
Conegut amb el nom d' "El Castellot", està situat al bell mig del sector oriental de la plana de Tarragona, a prop de la desembocadura del Gaià. Va ser malmès durant la Guerra del Francès.
Un dels trets més destacats d'aquest castell fou l'extraordinària amplitud dels seus límits. Cal entendre'l com un exemple de la nova disposició dels districtes castrals a les marques meridionals del comtat de Barcelona a mitjans de segle XI. Abraçava l'àrea entre els rius Gaià i Francolí de llevant a ponent, i d'Alcover i Valls a Tamarit i Tarragona de nord a Sud, que comprenia tots els llocs i castells infeudats dintre dels seus límits.
El castell de Montoliu fou propietat de la família Claramunt, els quals apareixen com a senyors d'aquesta fortalesa en diversos document dels segles XII i XIII. Així, el 1134, Ramon Pere, fill de Pere Mir de Banyeres, es declarà "fidelis homo et solidus" de Deodat de Claramunt, vassall i comdor respectivament dels castells de Montoliu i Tamarit.
Torre de l'abella o Torre de Vetlla
Està situada entre La Riera i El Catllar, a mà dreta, immediatament damunt de la carretera, poc abans d'arribar a Ardenya
Molins :
Situats dins del terme de La Riera de Gaià.
Molí de la Torre
Situat a l'entrada del poble. Una de les hipòtesis és que s'anomena així perquè està situat a l'antic camí de Torredembarra, avui en dia C/Pau Casals.
Molí d'en Fortuny
Situat al marge esquerre del riu, després d'Ardenya, venint de la Riera.
El Molinet
Molí fariner que més tard va moldre pedra blanca. Està situat abans d'arribar a Ardenya.
Molí del Mig
Actualment és de l'Ajuntament. Està situat a la plaça major, es molia blat, moresc, ordi i tota classe de grans vegetals.
Els tres primers molins són de propietat privada.
Altres
Un altre edifici remarcable es troba al nucli urbà de La Riera, concretament al C/Major. És la Casa Borràs, amb escut nobiliari i finestres artístiques a la façana.
Altres nuclis
Arenya
Ardenya, que formà part de la Comuna del Camp, figura en el fogatjament de 1365-70. Pertanyia a Bernat de Gallifa. Estava integrada dins de l'extens terme del castell d'Ullastrell o Montoliu. Ardenya va formar parròquia independent fins a l'any 1842, que fou agregada al municipi de la Riera, constituït l'any 1769 per la fusió dels termes de la Riera i Virgili. Al segle XVII depenia de benifet de Sant Jordi de la catedral tarragonina. L'església està dedicada a Sant Jordi, diada en la qual se celebra la Festa Major. També trobem una església d'estil romànic.
Virgili
Virgili va ser independent de La Riera fins al segle XIX. Es troba situat dalt d'un turó a llevant de la Riera. El fogatge de 1365-70 indica que pertanyia a Ramon de Vilafranca
Ajuntament
Adreça: Plaça Major, 1
CP: 43762
Telèfon: 977 65 50 00
Fax: 977 65 52 35
Correu electrònic: mgine@rieradegaia.altanet.org

info@turismedia.com