Altafulla
La Canonja
El Catllar
Constantí
Creixell
El Morell
La Nou de Gaià
Els Pallaresos
Perafort
La Pobla de Mafumet
La Pobla de Montornès
Renau
La Riera de Gaià
Roda de Barà
Salou
Salomó
La Secuita
Tarragona
Torredembarra
Vespella de Gaià
Vilallonga del Camp

 

 

PERAFORT
Municipi del Tarragonès, amb una extensió de terme municipal de 9'84 Km², dels quals 9'02 corresponen al nucli principal; i la resta, a tres enclavaments: el de Mas de Magrinyà, el de Campot i el de la Barraqueta o de Puigdelfí. Aquests enclavaments tenen l'origen en la distribució, feta l'any 1843, de l'antic terme de les Franqueses del Codony entre diferents municipis L'accident geogràfic que d'una manera més clara serveix de límit natural del terme és el riu Francolí, que voreja la part de ponent, amb l'excepció d'una petita porció prop de Puigdelfí, compresa a l'altra riba del riu.
El municipi actual comprèn els dos nuclis habitats de Perafort i Puigdelfí.
Activitat econòmica
Perafort és un poble eminentment agrícola. El fet que el Francolí passi per la línia divisòria del terme fa que els regadius siguin reduïts, ja que de les 830 hectàrees de superfície conreada, només 134 són de regadiu. El conreu més important és la vinya, seguit dels avellaners i els ametllers, i a més distància els arbres fruiters, les oliveres i els garrofers. També hi ha granges de bestiar porcí i aviram.
Història
S'han trobat restes prehistòriques dins el terme municipal i també indicis que es trobava habitat en època dels romans. En temps dels visigots i dels sarraïns, la zona quedà pràcticament despoblada, fins que els comtes barcelonins dels segles XI i XII donaren un gran impuls a la reconquesta catalana, que en aquestes terres s'efectuà cap a mitjans del s. XI.
Quatre nuclis històrics formen l'actual municipi: Perafort, Puigdelfí, el Codony i les Franqueses del Codony.
Festes
Perafort celebra la seva Festa Major el dia de Sant Pere, el 29 de juny, i Puidelfí per Sant Sebastià, el 20 de gener.
Llocs d’interès
L'església parroquial de Sant Pere de Perafort, d'estil neoclàssic. L'església parroquial de Sant Sebastià de Puigdelfí, també d'estil neoclàssic, i restes del poblat del Codony.

Arran de la construcció d'una canonada per a la canalització d'aigües, es realitzaren unes excavacions a la vil•la romana de la Barquera i es trobaren unes restes de les quals cal destacar dues tombes d'una estructura arquitectònica rectangular coberta amb volta de mig punt, de 3,35 m. de llarg per 2,10 d'ample i 1,55 d'alçada (segle III dC.).
Ajuntament
Carrer Nou, 7-11
Tel. 977 62 50 06 – Fax 977 61 00 27
43152 Perafort
aj.perafort@altanet.org

info@turismedia.com