Altafulla
La Canonja
El Catllar
Constantí
Creixell
El Morell
La Nou de Gaià
Els Pallaresos
Perafort
La Pobla de Mafumet
La Pobla de Montornès
Renau
La Riera de Gaià
Roda de Barà
Salou
Salomó
La Secuita
Tarragona
Torredembarra
Vespella de Gaià
Vilallonga del Camp

 

 

LA NOU DE GAIÀ
Entre vinyes i garrofers, la Nou de Gaià, municipi situat a la comarca del Tarragonès, és a 7 quilòmetres de Torredembarra i Altafulla, i a 16 de Tarragona. És a 5 quilòmetres de l'enllaç amb l'autopista AP-7 i la N-340, per tant, a prop de grans eixos de comunicació i de fàcil accessibilitat. La seva proximitat a grans nuclis urbans la fa especialment atractiva a l'hora que preserva els encants d'un poble envoltat de vinyes i garrofers.
Història
La primera notícia documental sobre la Nou de Gaià data de l'any 1011, quan surt esmentat el nom del poble en el document de donació del castell d'Albinyana. Torna a sortir esmentat en un altre document de l'any 1023, amb motiu de la venda feta per Ramon Berenguer I, del castell de Castellví de la Marca a favor de Guillem Amat
Monuments
Antics safarejos
Als peus de la part posterior del poble, en una fondalada
per on corre el Torrent de la Nou
Actualment en desús. Estan situats en un paratge singular i ombrívol, gràcies a unes imponents moreres. Es vol recuperar com a àrea de lleure i descans, i servir, alhora, per mantenir viva la memòria d'un lloc significatiu per als nouencs.

Castell del Baró de les Quatre Torres
Tot i que l'originari castell data del s. XII, l'actual edifici és de finals del s. XVIII. El castell, en forma de masia fortificada, conté en sí mateix tota la història de la Nou de Gaià ja que va pertanyer en diferentes èpoques al patrimoni dels Castellvell i de la Baronia d'Entença, dels Requesens, de Pere Castellvell, dels Corbera Santcliment, dels Marquesos de Tamarit i Baronia de les Quatre Torres, i per últim al Marquès de Morenes. El castell i els seus jardins foren donats al municipi per l'Excm. Lluís de Morenés i Carbajal, marquès de Nules, l'any 1982. Tres anys després fou declarat bé d'interès cultural com a monument històric.
L'edifici del castell té adossada la Capella de la Verge de les Neus, patrona del poble, i al seu costat el complert Celler per elaborar oli i vi amb la premsa, el molí, els cubs, botes, bombes i d'altres elements i estris recuperables, ja que fins als anys 60 encara va ser utilitzat pels habitants del poble.

Església Parroquial
L'Església, dedicada a Santa María Magdalena, patrona de la Nou, data del segle XVIII i té el mateix estil arquitectònic que el castell, tal com ens mostren les motllures i cornisses.

Monuments
Jardins del castell El Cercat
Al centre de la població, dins del recinte del castell
Deuen el seu nom al fet que són delimitats per les cases del carrer de les Cases Noves i per una tanca. Tenen una hectàrea d'extensió, amb aparcament, font, gronxadors, una pista de ball on se celebren els actes festius i hi és ubicat el casal municipal amb una esplèndida terrassa. Actualment, s'estan refent els marges amb pedra seca.

Mirador de la Pleta
Juntament amb la restauració del Castell, s'ha volgut dignificar l'entorn que abasta l'accès, denominat la Pleta, a la Capella del Castell. L'espai, que ofereix unes magnífiques vistes de les muntanyes de Vespella, es convertirà en un magnífic mirador sobre les terres de conreu del nord/oest del propi terme i sobre el terme veí de Vespella.

Monument dedicat a la Verge de les Neus
L'any 1816, el poble de la Nou, immers en intenses pedregades estiuenques que havien malmès les collites del raïm durant quatre anys seguits, decideix fer un Vot de Poble i surt escollida per atzar la Mare de Déu de les Neus. A ella es dedicà, amb motiu de la commemoració del centenari del Vot, un monument modernista que s'aixecà a la plaça del Centenari, el qual fou destruït durant la guerra del 36. L'any 1966, en celebrar-se el cent cinquantenari, fou erigit una altra vegada a la mateixa plaça presidit per una escultura d'Eustaqui Vallès. També la Capella del Castell és dedicada a la Verge de les Neus, i es podia contemplar una preciosa talla policromada que, per motius de seguretat, fou traslladada a l'església parroquial.
Festes
Festa Major de Santa Magdalena
SENSE IMATGE 22 de Juliol

Fragment del Pregó de la Festa Major de Juliol de 2004.
Pronunciat al balcó de l'Ajuntament per 'El Bigas del Virgili', Bigas Luna:
Estimo molt aquesta terra, és la meva, és el meu paisatge, el Camp de Tarragona, Terra Calenta deia el meu pare. Estimo molt aquest poble, la Nou de Gaià, el cor del Gaià, el centre, l'ànima.
Sempre que algú ve a veure'm al Virgili el porto a la Nou i els hi dic que és el millor poble de la zona, i que per aìxò es diu la Nou, que representa el cor, el centre, el lloc més alt, el que té l'aire més sec, i el que està més a prop del cel.
La primera persona que em va parlar de la Nou, cap els anys 60, va ser el gran pintor i amic Rafa Bartolozzi. Vaig comprar un tros del Virgili els anys 80 i des d'aquell dia he començat a venir-hi i a estimar molt aquest poble, que un perfil meravellós, i on el sol hi toca molt bé.
Sempre dic i n'estic convençut que sóm fruit del que mengem, del clima que tenim i del paisatque que veiem.
(...)

Festa Major de Sant Cosme i Sant Damià
SENSE IMATGE 27 de setembre

Festa votiva en honor de la Mare de Deu de les Neus
SENSE IMATGE 5 d'agost
Ajuntament
Adreça: Plaça Centenari, 2
CP: 43763
Telèfon: 977 65 52 57
Fax: 977 65 54 76
Correu electrònic: jasensio@noudegaia.altanet.org

info@turismedia.com