Altafulla
La Canonja
El Catllar
Constantí
Creixell
El Morell
La Nou de Gaià
Els Pallaresos
Perafort
La Pobla de Mafumet
La Pobla de Montornès
Renau
La Riera de Gaià
Roda de Barà
Salou
Salomó
La Secuita
Tarragona
Torredembarra
Vespella de Gaià
Vilallonga del Camp

 

 

ELS PALLERESOS
Municipi del Tarragonès, situat a l'esquerra del riu Francolí. El terme municipal té 5'53 Km2 d'extensió. Les principals elevacions es troben al límit amb el terme de Perafort. La hidrografia no és remarcable, però a prop de la vila neix el torrent del Garrot, que desemboca al Francolí, dins del terme de Tarragona.
El poble, situat en un turó de 125 m.d'altitud, és petit i pintoresc. En els darrers anys han proliferat les urbanitzacions residencials dins del terme, fins arribar actualment a dos mil cinc-cents habitants.
Activitat Econòmica
El principal mitjà de vida dels habitants dels Pallaresos és l'agricultura, encara que la meitat del terme, a causa de la composició miocènica de les terres, no és apte per al conreu, i per això predomina en aquests terrenys la garriga i el bosc de pins.
A la part conreada hi ha principalment avellaners, vinya, cereals i oliveres. La població autòctona dels Pallaresos tendeix a migrar cap a la capital, Tarragona.
Història
Hi ha una afirmació, que no se sap ben bé si és certa, segons la qual el nom dels Pallaresos derivaria del fet que els seus habitants, dels quals se'n té notícia com a mínim des del segle XIV, procedien de les comarques
pirinenques del Pallars.
Els Pallaresos fou, a l'Edat Mitjana, un dels nuclis veïns de Tarragona. No disposà fins a èpoques molt recents de parròquia pròpia. Fou sempre vicaria perpètua dependent de la parròquia de la Catedral de Tarragona.
L'any 1751 les seves rendes foren incorporades a la comensalia anomenada de Sant Pau.
Festes
Els Pallaresos celebra la Festa Major d'hivern el dia 20 de gener, per Sant Sebastià. La Festa Major d'estiu té lloc el dia 6 d'agost, festivitat de la Transfiguració del Senyor.
Així mateix, cal destacar el concert de santa Cecília que té lloc cada any pels volts de Nadal.
Llocs d’interès
L'arquitectura d'aquest poble petit i agradable es caracteritza per les nombroses obres de l'arquitecte modernista Josep M. Jujol. Obres seves són les escoles i la casa del comú (1920), la Casa Andreu de la Plaça de l'Església, la reixa de la Casa Solé (1927), la reforma de la casa d'Emília Fortuny (1944) i els altars laterals (1945-47) de l'església parroquial de Sant Salvador. Però la mostra arquitectònica més valuosa és, sens dubte, la Casa Bofarull, amb una interessant façana, una bellíssima galeria posterior que conserva, encara que deteriorades, pintures al.legòriques de les estacions, realitzades pel mateix Jujol. L'element més important de la casa és l'escala interior i la torratxa que la cobreix, coronada per un parallamps en forma d'àngel.
També és de destacar la reixa que protegeix l'obertura triangular de la paret del jardí, que està feta amb eines velles de la feina de pagès
Ajuntament
Adreça: Alt ,23
CP: 43151
Telèfon: 977 61 06 00
Fax: 977 61 05 68
Correu electrònic: jmpalau@pallaresos.altanet.org
info@turismedia.com