Altafulla
La Canonja
El Catllar
Constantí
Creixell
El Morell
La Nou de Gaià
Els Pallaresos
Perafort
La Pobla de Mafumet
La Pobla de Montornès
Renau
La Riera de Gaià
Roda de Barà
Salou
Salomó
La Secuita
Tarragona
Torredembarra
Vespella de Gaià
Vilallonga del Camp

 

 

EL MORELL
El municipi del Morell està situat al bell mig de triangle definit per les tres ciutats més importants del Camp de Tarragona (Tarragona-Reus-Valls), dins de la comarca del Tarragonès.
Limita al sud amb la Pobla de Mafumet, al nord amb Vilallonga del Camp i el Rourell, a l'oest amb Vilallonga del Camp i a l'est amb Perafort i Garidells.
El terme és irregular, en forma de L inversa, amb el costat més llarg que limita amb el marge dret del riu Francolí. També té dos enclavaments, coneguts com els Majols i el terme de la Selva situats a la part de ponent del terme. La superfície total és de 5,9 km2.
El terreny és pràcticament pla, amb un pendent suau, cap al riu, la major part està destinat al cultiu de regadiu (fonamentalment avellaners) i a la indústria. El nucli urbà està situat a uns 100 metres respecte al nivell del mar.
més del riu Francolí el terme està travessat, d'oest a est, pel riu Glorieta, que lliura les seves aigües al Francolí, a l'alçada de la Granja, la riera de Vilallonga o

de la Selva, el torrent de Gemagó i els barrancs de Manyé i de les Bruixes.
El Morell és el cap de l'Àrea Bàsica Territorial que porta el seu nom, que defineix el Pla Territorial General de Catalunya, i que està formada pels municipis de Vilallonga del Camp, la Pobla de Mafumet i el Morell. La població del Morell és de 2.332 habitants, segons el cens de 2001 ) i la densitat de població és de 393,9 (hab./km2).
Història
De l'època romana, s'han trobat diferents restes en la zona del terme més propera al riu, entre les quals destaquen una vil·la, dins del complex de Repsol Química, i un mil.liari que senyalitza- va l'antiga via romana que unia Tarraco i lIerda.
Els orígens del Morell, se situen a l'any 1173, quan l'arquebisbe de Tarragona Guillem de Torroja i el rei Alfons I, cosenyors del Camp de Tarragona, donaren en pur, lliure i franc alou un tros de terra del terme del Codony a Berenguer des Prats i a la seva muller, Dolça, per tal que s'hi establissin i el repoblessin.
Festes:
Festa Major d’estiu dedicada a sant Senén, té una durada de cinc dies, de dijous a dilluns, i correspon al cap de setmana més pròxim al 30 d juliol.
Festa Major d’hivern dedicada a sant Matí Bisbe dura cinc dies, de dijous a dilluns
I correspon al cap de setmana mes pròximal 11 de novembre.
Ajuntament
Plaça Era del Castell, 5 – Tel. 977 84 06 17
info@turismedia.com