Propostes
ESDEVENIMENTS PUNTUALS
PUBLICITAT
Baix Ebre
can potes
can subirats
Boníssim
 
 
 
 
 
 
Montsià
canpla
lo moli
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pallars Jussà
era marxant
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pallars Sobirà
 
 
 
 
 
 
 
 
Penedès
 
pizzeria carlota
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Priorat
 
 

BAIX EBRE

Tortosa - Expoebre i Ebreambientexpoebre
Darrer cap de setmana d’abril i 1 de maig
Fira multisectorial de les Terres de l’Ebre i Saló del medi ambient i la sostenibilitat.
Lloc: Recinte Firal de Tortosa.
Als actes tradicionals, com el Concurs de Novetats de Productes i d’Estands d’Expoebre, el dia de les Terres de l’Ebre i el dia de l’Expositor, cal afegir altres activitats paral·leles com ara la Nit de l’Empresari de les Terres de l’Ebre, diverses conferències, la piraguada popular d’Ebreambient i el Torneig Josep Otero Ciutat de Tortosa.

L’AMPOLLA - XIX Jornades gastrònomiques i XIX Diada de l'ostra del Delta
del 10 al 24 de maig. XIX JORNADES GASTRONÒMIQUES
10 DE MAIG. XIX DIADA DE L’OSTRA DEL DELTA

Al mes de maig, a l’Ampolla, es cel·lebra la Diada de l’Ostra del Delta. Aquesta festa, amb quasi vint anys de vida, s’ha convertit en el tret de sortida de la temporada d’estiu i un referent a les Terres de l’Ebre.
El diumenge al matí, els visitants degusten part dels 2.500 kg d’ostres, que acompanyen amb una copa de cava, mentre la demostració de com obrir ostres, el sorteig del “teu pes en ostres” i la música en viu, amenitzen la festa.
Els enamorats de l’ostra podràn seguir deleitant-se d’aquest producte als restaurants adherits a les Jornades Gastronòmiques durant tot el mes de maig.
+info: Tel 977 593 011

MONTSIÀ
La Galera - Fira Internacional de la 43terrissa i ceràmica
30 d’abril a l’1 de maig
Durant els dies de fira, la Galera contarà en més de vuitanta expositors de terrissa i ceràmica, arribats d’arreu de Catalunya, de l’estat espanyol i de diferents llocs de la resta del món i que els visitants podran gaudir d’una magnifica exposició de terrissa tradicional, ceràmica artística, de creació i disseny i a la vegada d’una important varietat de formes i colors.
L’organtizació convida a visitar la fira i participar del intercanvi de tradicions i cultures.
Horari mati: de 10h a 14h; tarda: 16h a 21h. Accés gratuït
Organitza: Associació Cultural Galerenca “Lo Cadub“ i Ajuntament de la Galera.
Tel. 977 718 339

Ulldecona - La Passió d’Ulldeconacartell la passióascencio
Diumenges de març, abril i 1 de maig
La representació de La Passió, declarada d’Interès Turístic Nacional i Diploma Turístic de Catalunya, es porta representant des del 1955 al Teatre Municipal de l’Orfeó on, gent de totes les edats i estatus socials hi participen activament. Degut a la nostra situació geogràfica es dur a terme en català (obra de Jaume Vidal Alcover, els dies 8, 15, 22 i 29 de març) i en castellà (obra de Josep M. Junyent i Quintana els dies 5, 19, 26 d’abril i 1 de maig).
Preus especials per a grups i per a guiatges turístics amb dinars inclosos.
Més informació al tel: 638 496 009
www.passioulldecona.org

Amposta - Jornades Tècniques i Mostra de Productes amb Certificat de Qualitat de les Terres de l’Ebre “Aromes i Sabors”
1, 2 I 3 DE MAIG
L’objectiu principal que es pretén assolir, és la difusió i promoció dels productes agroalimentaris, reconeguts amb un certificat de qualitat alimentària; a la vegada que impulsar el desenvolupament del sector agrari de les Terres de l’Ebre.
Les Jornades Tècniques recullen tot un ventall de propostes per la divulgació i el reconeixement dels diferents certificats de qualitat: Producció Integrada, Producció Agrària Ecològica, Denominacions d’Origen Protegides, Indicacions Geogràfiques Protegides i Especialitats Tradicionals Garantides. Es farà un especial reconeixement d’aquests productes de cara a una bona Educació Alimentària, Nutrició i dieta de qualitat.
www.turismeamposta.cat

Santa Bárbara - Petició tradicional de pubilles carro
9 de maig
La petició tradicional de les pubilles és la recuperació de l’antiga tradició que feien les autoritats per “demanar permís“ al cap de familia de deixar participar a la seva “pubilla“ o filla en tots els actes de les festes majors.
Tradicionalment, les festes majors de Santa Bàrbara es celebraven al maig (9 de maig dia del patró), a Sant Gregori, i des de fa uns anys s’ha recuperat aquesta tradició, on durant aquells dies hi destaquen els balls tradicionals, el mercat al carrer, la pròpia petició de pubilles, les passejades amb carros tradicionals i les degustacions gastronòmiques típiques, destacant-hi el panoli.


PALLARS JUSSÀ
Gavet de la Conca - Aplec de Sant Gervàs gervas
1 de maig
El complex de Sant Gervàs, consta d´ermita, castell poblat del segle xii anomenat “els vilots”, i les restes de la capella castral del segle ix.
Aquest lloc del Pallars Jussà fou una vila murallada i representa un prototipus d´urbanisme de frontera en la Catalunya dels segles xi i xii. Abans d´acabar el segle x, reconquerida la Barcedana, s´hi comença a construir la torre cilíndrica de tres pisos. Després s´edifica la primera ermita de Sant Gervàs a inicis del segle XI i una capella afegida posteriorment a la nau.
La nau té una forma lleugerament trapezoïdal, acabada en el seu extrem de llevant amb un arc triomfal que dóna accés a l´espai de l´absis. A la part interior de la nau es conserven uns interessants pintures murals de l´època barroca. Posteriorment es rodejà la torre per un mur, s´alçà el castell al seu entorn aïllant-lo amb altres tres torres semicirculars formant un triangle i sorgiren terrasses de cases en la pendent, protegides també per un aforta muralla a banda i banda.
Enmig d´una arbreda recent, s´hi endevinen les runes d´un castell, murs, cases i un església; coneguts pels veïns amb el nom de “Els Vilots”.
El poblat medieval sorgí entre els segles XI i xii, entre el castell que en protegí la part alta i l´església que vigila ruta d´arribada per la part interior. Aquest nucli medieval estava destinat a defensar la frontera del Pallars per la part del sud almenys fins ben avançat el segle xiv, però va perdre el seu interès estratègic, després de la reconquesta del regne musulmà de Lleida, a mig segle xii. Va quedar deshabitat al segle xv.


Salàs de Pallars - Exposició de Caçadors de Mosquesmosques
La tercera exposició temporal produïda pel CIAC té com a protagonista la mosca domestica i s'organtza en quatre àmbits temàtics.
En el primer es mostra, a l'entorn d'una taula, una selecció de texts literaris i de pintures on diversos escriptors i artistes descriuen una visió amable d'und insectes que, segons Santiago Rusiñol, sense haver estat mai domesticades, eren domèstiques per instint i per convicció.
En segon àmbit s'exposen una sèrie de procediments i tèniques que, al llarg del temps, els caçadors de mosques han utilitzat per foragitar-les o examinar-les: tortura, escalfament, foscor, paranys enganxosos, asfixia, verins diversos...
L'arribada del DDT, durant la Segona Guerra Mundial, ocupa el tercer espai expositiu. A través d'una escenografia urbaa i dediversos recursos audiovisuals s'expliquen els inicis de la guerra química contra les mosques.

 

PALLARS SOBIRÀ
VALL DE SIARB - LLAGUNES - Marxa Popularsoriguera
Maig, darrer diumenge
El seu principal objectiu es donar a conèixer el patrimoni natural, cultural i paisatgístic de la Vall i el municipi
Els itineraris discorren per la vall de Siarb dins del Parc Natural de l’Alt Pirineu i les seves rodalies.
Les caminades son aptes per a tots els públics amb punts d’avituallament i també s’organitzen dinars populars al finalitzar l’activitat.
L’organització es a càrrec de l’Associació de Veïns de Llagunes.


PENEDÈS
El Pla del Penedès - Trobada de motos clàssiques
"Ruta de les Caves"
2
Abril - Maig
Al Pla del Penedès hi ha una nombrosa afició a les motos clàssiques, per aquest motiu, ja fa més de deu anys que es porta a terme una trobada anual que habitualment se celebra els mesos d’abril o maig.
Aquesta trobada és força coneguda en els ambients dels clàssics, ja que a més de fer una passejada turística per el Penedès, es complementa amb la visita diferents cellers i caves, on els participants poden degustar els productes de la terra es Clou amb un dinar festiu, en el que s’obsequia als participants amb records commutatrius.
Actualment amb la col.laboració de l’Ajuntament, la trobada l’organitza l’Associació Amics de les Motos i Vehicles Clàssics del Penedès,
www.classicspenedes.cat,
e-mail: classics.penedes@gmail.com.


BELLVEI - Mostra d’Oficis Artesansmostradoficis
Maig
Es celebra dins de la programació de la Festa Major petita.
Representació d’una 20a d’oficis. En la mostra hi àrticipen tot tipus d’oficis artesans que amb el anys s’han anat perdent, com ara la filadora, l’escribà, l’espardenyer, el cisteller, l’escloper, d’entre molts d’altres.
En la mostra també hi participen oficis actuals però que costa de mantenir com ara el ceramista, el fuster, el pelleter, el ferrer, etc.
A part de la mostra d’oficis es pot gaudir d’activitats per als més petits com per exemple tallers i animació de carrer, balls populars i concerts de música tradicional d’entre moltes altres activitats.

 

PRIORAT
Falset - Fira del Vi del Priorat
El primer cap de setmana de maig se celrebra a Falset aquesta fira dedicada a exhibir els vins de les dues denominacions d'origen de la comarca, la DOQ Priorat i la DO Montsant.
Durant el cap de setmana tenen lloc conferències, cursets, d'iniciació al tast del vi, concurs de cuina del vi i com no tants tastos com es vulgui als diversos estands del recinte.