BAIX EBRE

....

allotjaments
restaurants
serveis
PARC NATURAL DELS PORTS

Els Ports, les muntanyes situades entre Catalunya, València i Aragó, són un massís de relleu molt complex, a cavall entre el sistema Mediterrani català i el sistema ibèric. L’home ha trobat sempre en els Ports una font de recursos naturals per a la seva subsistència i per als seus interessos. Actualment, formen part del paisatge subtils pinzellades d’història com els masos, els forns de calç, els pous de neu, les carboneres, els marges de pedra seca i els camins empedrats.
El Parc Natural dels Ports disposa d’àrees recreatives i de lleure repartides per les tres comarques per on s’estén el territori del Parc Natural. Aquestes àrees són, a més d’un lloc de descans i d’esbarjo, el punt de partida d’itineraris familiars i excursionistes per aquells que vulguin gaudir de la natura. Les àrees estan equipades amb taules i aigua corrent i donen cabuda a totes aquelles persones i activitats respectuoses amb el medi.
Al Parc Natural dels Ports podeu fer moltes activitats. Però també heu de tenir en compte que és un espai protegit i molt fràgil. Si voleu continuar gaudint de tot allò que us ofereix heu de saber conservar-lo. Escolliu la vostra activitat i seguiu les normes i consells.
Abans de començar la vostra visita és molt recomanable que passeu pel Centre d’Informació del Parc més proper. En el municipi de Roquetes trobareu el Centre d’Informació del Parc Natural al Baix Ebre:
Av. Val de Zafán, s/n
Apartat de correus 70
43520 Roquetes
Tel: 977 500 845
centre.info_pnpbe.dmah@gencat.cat


Allí us indicaran com arribar a les àrees de lleure i els punts de partida dels itineraris, us donaran àmplia informació d’altres llocs d’interès de la zona, dels recursos naturals de l’espai protegit, mapes i altra documentació. Així com la informació i inscripció per a les activitats programades.

Des de l’Àrea de lleure de la Font Nova a Alfara de Carles podeu iniciar els itineraris a peu recomanats:
 La Moleta
 La vall de l’Infern
 Les Fonts
Els usos tradicionals encara estan presents als Ports, la zona de la font Nova n’és un exemple. Es conserven corrals, masos, els marges de pedra seca consoliden el paisatge i s’hi troben vestigis d’antics aprofitaments com el guix o la calç.

Àrea recreativa de COVA AVELLANES a Roquetes
És l’àrea més propera al cim de Caro, al cor dels Ports. Està ben equipada amb taules, fonts, etc. Podem passejar pels voltants per pistes i senders.
 La Barcina, si us atanseu a Caro podreu fer l’itinerari de la Barcina que surt des de la carretera que puja al cim, en una desviació que trobem a l’alçada del coll del Vicari.

Àrea recreativa de SANT ROC a Paüls
Està ubicada en un entorn molt agradable i tranquil, de gran interès paisatgístic en el que hi trobem l’ermita i les fonts de Sant Roc.
Des d’aquí podem conèixer aquesta zona dels ports resseguint el GR7 en direcció a Paüls o a Caro o fent passejades curtes per l’àrea per altres senders i camins.

ACTIVITATS
Diumenge 29 de març | 9 h
“La Cova dels Adells i la Cova de la Menta”

Senderisme interpretatiu. Excursió que des del Bosc Negre ens portarà a Les Feixes i a les Rases del Maraco, terres de pagesos i pastors. Espectaculars vistes del barranc de la Conca i d’Alfara de Carles. Interessants manifestacions geològiques. Durada 5 hores. Dificultat mitjana. Cal portar menjar i aigua.

Diumenge 25 d’abril | 9 h
“Pujada al Marturi i visita als Teixos Monumentals”

Senderisme interpretatiu. Itinerari circular des de Cova Avellanes al Marturi. Recorregut per la cresta del Marturi i tornada per l’Embarronat. Terreny agrest d’indomable bellesa i visita als éssers vius més vells dels Ports. Dificultat mitjana - alta. Durada 6-7h a ritme lent. Cal portar menjar i aigua.

Divendres 8 de maig | 20 h
“En el túnel del temps”

Xerrada – audiovisual. Quins éssers van viure per aquestes contrades fa milions d’anys? Una recreació paleontològica de les eres geològiques a traves de les restes fòssils i de laimaginació dels il·lustradors. A càrrec de Vicky Carles de Gubiana dels Ports.

Diumenge 24 de maig | 9 h
“De Sant Roc a tocar el cel”

Senderisme interpretatiu. Sortida des de les Fonts de Sant Roc a Paüls pujant al mas de Puvill i Coll de l’Avenc per baixar per la Font de Galdirí. Dificultat mitjana. Durada 5 hores. Inscripció prèvia. Cal portar menjar i aigua.

Diumenge 14 de juny | 9 h
“Excursió a la font del Gel”

Senderisme interpretatiu. Abundoses aigües sota els cingles de la Barcina, passant per l’antic camí del Port i els bassis del Caragol. Dificultat mitjana. Durada 4-5 hores a ritme lent. Inscripció prèvia. Cal portar menjar i aigua.

EXPOSICIONS
Del 16 al 30 de juny
Casal Municipal | Els Reguers (Tortosa)
“Desideri Lombarte: Ataüllar el món des del Molinar”

L’exposició mostra el paisatge, la vida rural i les contalles dels Ports a través de l’obra literària i de recerca d’aquest poeta de Pena-roja.
Cedida per l’Associació Cultural del Matarranya. Amb la col·laboració de l’Associació de veïns del Reguers en el marc de les Festes Majors.

Exposició Permanent. GEOPORTS
Centre d’Interpretació
del Parc Natural | Roquetes
“GEOPORTS”.

Interpretació dels aspectes geològics, hidrològics i paleontològics dels Ports.
L’exposició descobreix la història geològica dels Ports i el llenguatge amagat en les seves roques i fòssils. Conté maquetes que permeten visualitzar els camins de l’aigua per l’interior i l’exterior del massís calcari i un navegador virtual per conèixer el Parc a vista d’ocell.
Horari de visites: tot l’any en horari d’atenció al públic del Centre d’Informació.
Visites guiades per a grups amb reserva prèvia.