Aguilar de Segarra
Artés
Avinyó
Balsareny
Calders
Callús
Cardona
Castellbell i el Vilar
Castellfollit del Boix
Castellgalí
Castellnou de Bages
L'Estany
Fonollosa
Gaià
Manresa
Marganell
Moià
Monistrol de Calders
Rajadell
Sallent
Sant Feliu Sasserra
Sant Fruitós de Bages
Sant Joan de Vilatorrada
Sant Mateu de Bages
Sant Salvador de Guardiola
Sant Viçens de Castellet
Santa Maria d'Oló
Santpedor
Súria
Talamanca
SÚRIA

Súria és un municipi situat a la vora del Cardener, al peu de la carretera C-55, que el comunica amb Manresa i Solsona. La seva població activa s’ocupa majoritàriament en els sectors industrial i miner. Les seves mines de sal potàssica, explotades des de 1912, foren les primeres del Bages. Pel que fa a la industrialització, aquesta començà durant la segona meitat del s. XIX amb les primeres fàbriques tèxtils a peu del Cardener.
La Súria actual però, encara conserva un passat històric d’arrels medievals ben notable, del qual en són testimonis el Castell i el Poble Vell, que cal conèixer. El Castell de Súria és l’edifici més emblemàtic del Poble Vell, situat en el punt més alt d’un tossal que domina el riu, ha passat per nombroses vicissituds al llarg de la seva història. Actualment està habilitat com a Centre d’Interpretació del Poble Vell, i és visitable. Al costat del Castell, hi trobem l’església del Roser, aquesta conserva encara una part de l’absis i del campanar d’estil romànic, concretament de començaments del segle XIII on s’ adossen les parets del Castell formant així una muralla per la cara de llevant. Als peus del conjunt, s’hi repleguen en un seguit de carrerons i places, les cases del Poble Vell de Súria, apinyades seguint les formes del tossal i formant un recinte on encara és possible respirar l’alè del passat.
L’Oficina de Turisme de Súria, ofereix visites guiades pel recinte, en les que es ressegueixen les històries que han

fet el poble tal com és, des de l’arribada d’un nou senyor, Ramon Folch de Cardona, fins a les guerres carlines passant per la ruta de la sal.
L’oferta cultural de Poble Vell, però, no acaba aquí, Cal Balaguer del Porxo, una de les cases més interessants del nucli antic, a més d’acollir l’Oficina de Turisme de Súria, és alhora un Centre Cultural, des d’on es duen a terme diverses activitats: exposicions temporals, seminaris, conferències, petits concerts...
L’accés al conjunt del Poble Vell de Súria es pot fer fàcilment amb vehicle des d’una desviació assenyalada a la carretera de Castelladral.
Fora del nucli urbà de Súria, també hi ha alguns elements destacables: la Torre de la Pobla (s. XI) o el Molí d’oli de Cal Planés, conservat tal i com va quedar en l’última reforma del s. XVIII, a més de les esglésies romàniques de Cererols i Sant Salvador del Quer recentment restaurades, o a nivell natural el bosc de ribera del Pla del Reguant.

Fitxa del municipi
Població 1900 1.941 1981 6.839 1996 6.282
1960 6.689 1991 6.540 2001 6.022

Superfície 43,02 km2
Densitat 4,4 h/km2
Altitud 641 m
Festes 2n cap de setmana de juliol, Festa Major
Ajuntament
Alcalde Antoni Julián Ribera Telèfon 93 868 28 00
Adreça Ernest Solvay, 13 Fax 93 868 29 31
Codi postal 08260 E-mail suria@diba.es Web www.suria.diba.es

info@turismedia.com