Aguilar de Segarra
Artés
Avinyó
Balsareny
Calders
Callús
Cardona
Castellbell i el Vilar
Castellfollit del Boix
Castellgalí
Castellnou de Bages
L'Estany
Fonollosa
Gaià
Manresa
Marganell
Moià
Monistrol de Calders
Rajadell
Sallent
Sant Feliu Sasserra
Sant Fruitós de Bages
Sant Joan de Vilatorrada
Sant Mateu de Bages
Sant Salvador de Guardiola
Sant Viçens de Castellet
Santa Maria d'Oló
Santpedor
Súria
Talamanca
SANT FRUITÓS DE BAGES

Sant Fruitós de Bages es troba situat al bell mig del Pla de Bages. Aquesta privilegiada situació l'ha convertit en el punt de cruïlla de les comunicacions que travessen la Catalunya Central. L'autopista, la N-141 a Vic, l'Eix del Llobregat i l'Eix Transversal fan de Sant Fruitós de Bages un dels pobles més ben comunicats de Catalunya. Aquest fet i la seva proximitat a Manresa han afavorit que, tot i el seu passat agrícola, en l'actualitat compti amb 13 polígons industrials de mida petita o mitjana, que l'han convertit en un dels municipis amb més dinamisme econòmic de la comarca.
La gran quantitat d 'empreses establertes a Sant Fruitós corresponen a sectors econòmics ben diversos, amb una major presència dels sectors industrial i comercial. Pel que fa a la construcció d'habitatges, segueix a un bon ritme per satisfer la demanda que representa el continu augment de població que experimenta el poble.
En l'àmbit dels equipaments Sant Fruitós compta amb biblioteca, pavelló d'esports, llar d'avis, centre de salut, piscines municipals i casal cultural. Pel que fa a centres d'ensenyament hi ha una escola pública de primària, un centre privat amb primària i secundària i properament es preveu la construcció d'un nou institut de secundària.
Sant Fruitós compta amb un calendari d'activitats culturals i esportives molt atapeït, fruit en moltes ocasions del treball de les entitats i associacions locals. El municipi acull de forma freqüent competicions i campionats de nivell estatal i internacional. La Festa de l'Arròs representa una tradició ja centenària i es fa cada diumenge de Carnestoltes amb un ric programa d'actes que culmina amb el repartiment una paella d'arròs per a 2.500 persones.
El monument més destacat del municipi és el monestir romànic de Sant Benet de Bages, construït a la vora del Llobregat, en un indret frondós i apartat de les grans vies de comunicació.

Festes
21 de gener, Festa Major d'Hivern
Diumenge de Carnestoltes, Festa de l'Arròs
Primer cap de setmana de juliol, Festa Major
Ajuntament
Telèfon 93 878 97 00
Carretera de Vic, 35-37 Fax 93 876 04 86
st.fruitos@diba.es
www.ccbages.org/santfruitos

LA HISTÒRIA DE SANT BENET DE BAGES
El monestir de Sant Benet de Bages, amb més de mil anys d’història, fou fundat el segle X pel noble Sal·la i la seva esposa Ricarda com a monestir benedictí. A inicis del segle XII una ràtzia musulmana arrasà el monestir primitiu. L’església i el claustre actuals foren construïts a finals del segle XII i són un molt bon exemple de romànic tardà. L’església, d’unes dimensions considerables, té planta de creu llatina i tres absis. El claustre, una de les peces més destacables del cenobi, conserva tots els capitells romànics originals i fins i tot alguns d’època anterior, que possiblement pertanyien al moment de la fundació.
A finals del segle XVI Sant Benet de Bages perdé la seva independència i passà a mans del monestir de Montserrat que el transformà en escola d’arts i més endavant en residència de monjos ancians. D’aquesta època es conserven part de la decoració barroca de l’església i l’edifici de cel·les de l’ala de migdia, construït damunt d’un impressionant celler gòtic.
L’any 1835, amb la Llei de Desamortització, es produí l’exclaustració definitiva dels monjos i s’encetà un període d’abandó i deteriorament del monestir. Finalment, el 1907 el cenobi fou adquirit per la família del pintor Ramon Casas, que el restaurà sota l’assessorament de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch i el transformà en residència d’estiueig familiar.
Actualment el monestir forma part de l’obra social de Caixa Manresa, que l’adquirí l’any 2000, en portà a terme una restauració exhaustiva i l’integrà en l’actual conjunt de Món St Benet; un projecte cultural, turístic i de lleure d’una gran singularitat inaugurat el novembre de 2007. Món Sant Benet fusiona l’art medieval, la natura i la gastronomia per crear una proposta d’oci i cultura atractiva i pensada per a tots els públics, integrant de forma harmònica diversos usos i projectes.

EL MONESTIR
En primer lloc, el magnífic monestir de Sant Benet de Bages, que després d’una espectacular restauració s’ha convertit en un espai museïtzat que permet fer un recorregut històric i emocional pels seus espais més representatius, i que dóna a conèixer en conjunt l’evolució social de Catalunya al llarg de mil anys d’història.
Es realitzen dos itineraris diferents, que permeten descobrir l’empremta que la història ha deixat al llarg de 1000 anys, des de l’alta edat mitjana fins el modernisme. La visita Mil anys d’història d’un Monestir permet fer un recorregut vivencial pels espais monumentals en el qual el visitant experimenta sensacions, estímuls i emocions que el traslladaran totalment en el temps. La visita Un dia a la vida de Ramon Casas és un itinerari que transporta els visitants a l’estiu de 1924 tot travessant les estances del sobreclaustre que el pintor Ramon Casas i la seva família van convertir en residència d’estiueig.

LA FUNDACIÓ ALÍCIA
La Fundació Alícia, Alimentació i Ciència, representa un altre dels eixos de Món Sant Benet. Presidida pel xef Ferran Adrià i amb l’assessorament del cardiòleg Valentí Fuster, és un centre de recerca dedicat a la innovació tecnològica en cuina, a la promoció dels bons hàbits alimentaris i a la difusió del patrimoni agroalimentari i gastronòmic. La visita guiada a la Fundació Alícia ens permetrà descobrir aquest espai de recerca i finalitzarem amb el taller – demostració El sentit dels sentits, que posarà a prova les nostres percepcions.

L’HORT DE LA CUINA
L’Hort de la Cuina és un projecte que recupera múltiples varietats d’hortalisses i fruites que cultivaven els nostres avis i que avui en dia encara perduren. Els visitants poden conèixer l’hort, que ocupa l’espai on antigament els monjos del monestir tenien les seves zones d’horta a la riba del riu Llobregat.

Món St Benet també proposa un ampli ventall de tallers i activitats, destinats a diferents públics (escoles, famílies, empreses...).
A més, Món Sant Benet compta amb tots els serveis necessaris per complementar l’oferta tant d’oci com de negoci. Un centre de congressos i convencions en un espai immillorable, una proposta gastronòmica de referència amb tres restaurants diferents i un suggerent allotjament amb l’Hotel Món 4****.

Per a més informació:
Món St Benet
Camí de Sant Benet, s/n
08272 Sant Fruitós de Bages
Telèfon d’informació i reserves: 902 87 53 53

info@turismedia.com