Aguilar de Segarra
Artés
Avinyó
Balsareny
Calders
Callús
Cardona
Castellbell i el Vilar
Castellfollit del Boix
Castellgalí
Castellnou de Bages
L'Estany
Fonollosa
Gaià
Manresa
Marganell
Moià
Monistrol de Calders
Rajadell
Sallent
Sant Feliu Sasserra
Sant Fruitós de Bages
Sant Joan de Vilatorrada
Sant Mateu de Bages
Sant Salvador de Guardiola
Sant Viçens de Castellet
Santa Maria d'Oló
Santpedor
Súria
Talamanca
SANT JOAN DE VILATORRADA

A la vora dreta del Cardener, envoltat pels turons de Costarrodona i Vilatorrada, trobem el poble de Sant Joan de Vilatorrada, travessat de ponent a llevant pel torrent de Canigó, que ens indica amb el seu curs cap a l'imponent turó de Collbaix, de 554 m, l'actual eixample del poble.
Dintre del municipi del mateix nom, coexisteixen al llarg de la història dos pobles d'origen rural i agrícola, Sant Martí de Torroella, que encara conserva aquests trets, i

Sant Joan de Vilatorrada, de caràcter més urbà pel seu desenvolupament industrial i de serveis.
A finals del segle XIX comença un important creixement demogràfic, que es repeteix periòdicament al llarg del segle XX, coincidint amb altres implantacions industrials, unes ben bé al costat del poble -Pirelli i Lemmerz-, dintre del terme municipal, com Tèxtil Riba, Mafrica, Macoba i altres ubicades al polígon Pla dels Vinyats, en època més recent.
Sant Joan és un poble modern que disposa d'un ventall ampli d'equipaments i serveis i que encara el seu futur amb optimisme, dinamisme i amb respecte pel seu entorn natural.
A les activitats i festes tradicionals, Festa Major, Nadal, Reis... se n'hi han anat incorporant altres que amb el pas dels anys estan arrelant fortament, Festa Major Infantil, Carnestoltes, Fira d'Artesans, festes del barris... Aquest esforç de recuperació i renovació encara és actual i vigent; la Festa de Sant Antoni i la Festa del Medi Ambient só exemples a seguir i reforçar.
Santuari de Joncadella, Mas de Sant Joan amb la seva església romànica, Mas Vilatorrada, Can Pla, Can Canals Nou, mas Besora, Mollet, Les Torres... formen part de la nostra història, conjuntament amb les esglésies parroquials que durant molts anys han estat referent religiós i cultural de moltes generacions.

Fitxa del municipi
Població 1900 707 1981 7.402 1996 8.446
1960 2.603 1991 7.974 2001 9.336

Superfície 16,25 km2
Densitat 519,7 h/km2
Altitud 277 m
Festes 24 i 25 de juny, Festa Major
Ajuntament
Alcalde Ezequiel Martínez Mulero Telèfon 93 876 40 40
Adreça Major, 91-93 Fax 93 876 44 40
Codi postal 08250 E-mail st.joanv@diba.es Web www.santjoanv.org

info@turismedia.com