Aguilar de Segarra
Artés
Avinyó
Balsareny
Calders
Callús
Cardona
Castellbell i el Vilar
Castellfollit del Boix
Castellgalí
Castellnou de Bages
L'Estany
Fonollosa
Gaià
Manresa
Marganell
Moià
Monistrol de Calders
Rajadell
Sallent
Sant Feliu Sasserra
Sant Fruitós de Bages
Sant Joan de Vilatorrada
Sant Mateu de Bages
Sant Salvador de Guardiola
Sant Viçens de Castellet
Santa Maria d'Oló
Santpedor
Súria
Talamanca
SALLENT

El municipi de Sallent comprèn el sector nord de la zona plana del Bages i àrees més accidentades a cada banda del Llobregat, així com de la riera de Cornet. Sallent és indret de població antiga, testimoniada pel poblat ibèric del Cogulló, excavat per iniciativa del Foment Arqueològic i Excursionista Sallentí. La vila de Sallent va ser edificada prop d'un congost del Llobregat, vigilat per l'antic Castell de Sallent, documentat des de poc després de l'any mil. Sallent compta també amb els nuclis agregats de Cabrianes i Cornet.
Les restes del Castell són objecte avui de treballs de consolidació i acondicionament, així com l'església annexa de Sant Sebastià, que és la rotonda romànica més gran de Catalunya. El municipi és ric en monuments romànics importants, entre d'altres, Sant Pere i Sant Martí de Serraïma, Sant Miquel de Serra-sanç, restaurada, i Santa Maria de Cornet, una bonica església del segle XII també molt ben restaurada.
A l'interior de Sallent cal destacar el magnífic edifici

gòtic denominat la Casa Gran, la casa pairal de la família Torres Amat, l'església moderna de Sant Antoni M. Claret, així com tot l'indret ocupat pel parc municipal, amb la Biblioteca Popular edificada el 1918 i inaugurada per la Mancomunitat de Catalunya. Sallent compta amb explotacions de sals potàssiques, diferents fàbriques i tallers i un extens polígon industrial a l'entrada sud de la població. És una vila molt activa també en el camp de les entitats culturals i esportives.
La festa de les Enramades que se celebra cada any amb motiu del Corpus. És una festa ancestral ja que data de més de 600 anys enrera. Els veïns enramadors participen activament en l'ornamentació de llurs carrers, amb boix, flors de paper i altres elements decoratius que conformen una temàtica diferent per a cada carrer i en cada edició. La festa s'organitza amb la col.laboració i coordinació dels veïns aplegats en una entitat cultural que els representa i els Administradors, que organitzen la part lúdica. És la festa més representativa del patrimoni cultural de Sallent. Remarcables també són el Carnaval, molt participat i organitzat també per una altra entitat cultural, i la Festa Major, que se celebra el segon diumenge de setembre.
Sallent ha remuntat la crisi del sector tèxtil i disposa d'un ampli ventall de serveis municipals que ofereixen a tots aquells que s'hi vulguin instal.lar un bon nivell de qualitat de vida. En l'àmbit industrial compta amb tres polígons, estratègicament situats en la confluència dels eixos Transversal i del Llobregat, i amb sòl suficient per cobrir les necessitats de les empreses, que disposen d'avantatges fiscals per a la seva instal.lació.
En el terreny cultural Sallent disposa de biblioteca pública i l'esmentada Casa Museu Torres Amat. En l'educatiu, escoles d'ensenyament primari, institut d'ensenyament secundari i formació professional i escola municipal de música. En matèria de serveis socials, la residència Sant Bernat i el Centre de Dia. En l'ordre sanitari, el CAP; i el camp esportiu i de lleure, piscina, camp de futbol, pistes de tennis i pavelló esportiu.

Fitxa del municipi
Població 1900 4.602 1981 8.213 1996 7.360
1960 9.227 1991 7.686 2001 7.004

Superfície 65,80 km2
Densitat 115,9 h/km2
Altitud 275 m
Festes 2n diumenge de setembre, Festa Major
Setmana del Corpus, Enramades
Ajuntament
Alcalde Mirella Cortès Ges Telèfon 93 837 02 00
Adreça Torres Amat, 28 Fax 93 820 61 60
Codi postal 08650 E-mail sallent@diba.es Web www.ajsallent.org

info@turismedia.com