Aguilar de Segarra
Artés
Avinyó
Balsareny
Calders
Callús
Cardona
Castellbell i el Vilar
Castellfollit del Boix
Castellgalí
Castellnou de Bages
L'Estany
Fonollosa
Gaià
Manresa
Marganell
Moià
Monistrol de Calders
Rajadell
Sallent
Sant Feliu Sasserra
Sant Fruitós de Bages
Sant Joan de Vilatorrada
Sant Mateu de Bages
Sant Salvador de Guardiola
Sant Viçens de Castellet
Santa Maria d'Oló
Santpedor
Súria
Talamanca
MONISTROL DE MONTSERRAT

Monistrol de Montserrat és situat al peu del Llobregat, al sud del Bages, en contacte ja amb el Vallès i el Baix Llobregat. És un municipi petit, dominat per la muntanya de Montserrat, amb poc terreny agrícola, però amb diversos establiments industrials. La vila de Monistrol, construïda prop del pont del segle XIV sobre el Llobregat, sempre ha tingut una gran relació amb el Monestir de Montserrat, que és dins del seu terme. Hi destaca la plaça porticada del Bo-Bo, la de la Font Gran

i el Palau Prioral, un magnífic exemple de gòtic civil.
El monestir i la muntanya de Montserrat són un dels punts d'atracció més importants de Catalunya, visitat per més d'un milió de persones cada any. El monestir benedictí és a 720 m d'alçada. L'actual basílica, renaixentista, va ser començada el 1592. La imatge de la Mare de Déu és una magnífica talla romànica del segle XII, amb les faccions d'un color bru característic. El pes religiós, històric i nacional del monestir fan de Montserrat un indret especial i únic.
La basílica de Montserrat constitueix el nucli d'un conjunt de gran interès. D'una banda el monestir, establert poc després de l'any mil, que conté obres d'art notables i una molt destacada biblioteca. D'altra banda l'entorn immediat: les places exeriors, per on circula sempre una multitud bigarrada; el funicular de la Cova i el de Sant Joan; els dos museus on hi ha col.leccions bíbliques, arqueològiques i pictòriques de primera magnitud.
D'altra banda, el massís muntanyós de Montserrat, declarat fa pocs anys Parc Natural, presenta un relleu espectacular i característic format per grans masses de còdols, relligats per ciments naturals. La vegetació, molt variada, en què predomina el bosc d'alzina, es va refent dels grans incendis de 1986. S'hi accedeix per Monistrol des de l'Eix del Llobregat, o des de la N-II pujant per Can Maçana i seguint la cara nord-oriental del massís.

Ajuntament
Alcalde Joan Miquel Rodríguez Telèfon 93 835 00 11
Adreça Pl. Font Gran, 2 Fax 93 828 41 63
Codi postal 08691 E-mail monistrolm@diba.es Web www.ccbages.org/monistrolm
info@turismedia.com