Aguilar de Segarra
Artés
Avinyó
Balsareny
Calders
Callús
Cardona
Castellbell i el Vilar
Castellfollit del Boix
Castellgalí
Castellnou de Bages
L'Estany
Fonollosa
Gaià
Manresa
Marganell
Moià
Monistrol de Calders
Rajadell
Sallent
Sant Feliu Sasserra
Sant Fruitós de Bages
Sant Joan de Vilatorrada
Sant Mateu de Bages
Sant Salvador de Guardiola
Sant Viçens de Castellet
Santa Maria d'Oló
Santpedor
Súria
Talamanca
MANRESA

Manresa, situada pràcticament al centre de Catalunya, nus importantíssim de comunicacions entre la muntanya i el mar, entre les planes interiors de l'Urgell i la Segarra i les comarques orientals del país, ha jugat sempre al llarg de la història un paper destacat en l'organització de la Catalunya central. Capital indiscutible de la comarca de Bages, ha estat el nucli impulsor de la vida comarcal, en la indústria, el comerç, els serveis, l'esport i la cultura.
La ciutat de Manresa va néixer enlairada en un turó sobre el riu Cardener, que ara ocupa la Seu, des d'on es va estendre en totes direccions, excepte cap al sud on el riu sempre li ha barrat el pas. Era ja una població important en l'època medieval, capaç de construir grans edificis i d'emprendre importants obres públiques en el segle XIII. Va créixer molt notablement amb la industrialització basada en el ram tèxtil des del primer terç del segle XIX.
D'entre els monuments manresans sobresurt la Seu, una magnífica edificació gòtica, que es va començar a construir en el segle XIV. Es un temple de grans dimensions, amb una nau central d'amplada extraordinària, que conté retaules gòtics molt valuosos. Destaca també a Manresa la Cova de Sant Ignasi, conjunt d'edificis construïts en l'indret on segons la tradició Ignasi de Loiola va escriure els seus Exercicis Espirituals. L'església és una notable construcció barroca.
Un altre edifici manresà d'interès és l'Ajuntament, del segle XVIII, on tingué lloc l'any 1892 l'assemblea redactora de les Bases de Manresa. A l'entorn de la

ciutat s'ha de destacar el Parc de l'Agulla, amb un gran estany (on va parar la sèquia de Manresa) i molta superfície enjardinada que configura una àrea de lleure molt concorreguda pels manresans, com ho és també Viladordis, amb l'església de la Mare de Déu de la Salut i el bosc de les Marcetes.
Manresa és una ciutat vital, amb nombroses institucions, centres d'ensenyament, entitats culturals i esportives. Des del punt de vista econòmic la ciutat s'ha diversificat, a causa de la pèrdua de pes del sector tèxtil. Els serveis han crescut de forma molt notable, així com el paper distribuïdor de Manresa en tota l'àrea de la Catalunya Central, que s'ha vist potenciat pel desenvolupament de les noves comunicacions: autopista, Eix del Llobregat i Eix Transversal.

Fitxa del municipi
Població 1900 23.252 1981 67.007 1996 64.385
1960 52.216 1991 66.320 2001 63.981

Superfície 41,24 km2
Densitat 1608,1 h/km2
Altitud 238 m
Festes Últim diumenge d'agost, Festa Major
21 de febrer, Festa de la Misteriosa Llum
Última set. de maig, Fira de l'Ascensió
Última set. de novembre, Fira de Sant Andreu
Ajuntament
Alcalde Jordi Valls Riera Telèfon 93 878 23 00
Adreça Plaça Major, 1 Fax 93 878 23 07
Codi postal 08240 E-mail manresa@diba.es Web www.ajmanresa.org

info@turismedia.com