Aguilar de Segarra
Artés
Avinyó
Balsareny
Calders
Callús
Cardona
Castellbell i el Vilar
Castellfollit del Boix
Castellgalí
Castellnou de Bages
L'Estany
Fonollosa
Gaià
Manresa
Marganell
Moià
Monistrol de Calders
Rajadell
Sallent
Sant Feliu Sasserra
Sant Fruitós de Bages
Sant Joan de Vilatorrada
Sant Mateu de Bages
Sant Salvador de Guardiola
Sant Viçens de Castellet
Santa Maria d'Oló
Santpedor
Súria
Talamanca
ARTÉS

El municipi d'Artés està situat a l'extrem oriental de la zona plana del Bages, en la conca de la riera Gavarresa i del seu afluent, la riera de Malrubí. Les primeres etapes de la prehistòria pràcticament no han deixat empremta en el terme d'Artés, més aviat per manca d'una recerca profunda que no pas per absència d'hàbitat prehistòric. Gràcies a un document de l'any 938 sabem que havien existit tres dòlmens i a la vall de Salabernada s'hi han trobat abundants mostres de ceràmica ibèrica.
Les restes de l'època clàssica són nombroses i permeten confirmar l'existència d'un poblament continuat durant set segles. Cal destacar el jaciment de Matacans, on se suposa l'existència d'una vil.la romana, i la plaça Vella on s'hi van trobar tres inscripcions romanes dels segles II i III, una necròpoli i una antiga església paleocristiana que podem datar entre els segles VI i VII. Per tant, des del segle I fins el VII no hi ha segle que no hagi deixat alguna resta material en el terme, a la vil.la de Matacans, al poble vell o a la vall de Salabernada.
D'entre les poblacions del Bages, el nom d'Artés és dels primers que apareix en un document escrit. Concretament és una donació datada el 24 de juny del 889, per la qual el rei Odó concedia a l'església de Santa Maria i Sant Pere de Vic diversos béns i drets, entre els quals hi figurava la vall d'Artés.
Malgrat l'elevada taxa d'atur que té Artés, actualment l'activitat fonamental és la indústria. L'any 1973 es va inaugurar el polígon industrial Santa Maria d'Artés i l'any 1991 es va fer una important ampliació del mateix.
Artés és molt conegut per la seva producció de vins i caves. L'any 1996, juntament amb altres poblacions dels voltants, Artés va aconseguir la denominació d'origen Pla de Bages pels seus vins i, al mateix temps, va celebrar el desè aniversari de la denominació del cava d'Artés.


Fitxa del municipi
Població 1900 2.093 1981 4.107 1996 4.308
1960 3.164 1991 4.086 2001 4.520

Superfície 17,92 km2
Densitat 240 h/km2
Altitud 223 m
Festes 1r cap de setmana de setembre
Dg.després de S. Santa, Fira del Vehicle Usat
Ajuntament
Alcalde Josep Candàliga Freixa Telèfon 93 830 50 01
Adreça Barquera, 41 Fax 93 820 20 49
Codi postal 08271 E-mail artes@diba.es Web www.ajartes.com

info@turismedia.com