Agullana
Albanyà
L'Armentera
Avinyonet de Puigventós
Bàscara
Biure
Boadella d’Empordà
Borrassà
Cabanelles
Cabanes
Cadaqués
Capmany
Cantallops
Castelló d’Empúries
Cistella
Colera
Darnius
El Far d’Empordà
L'Escala
Espolla
Figueres
Fortià
Garrigàs
Garriguella
La Jonquera
Lladó
Llançà
Llers
Maçanet de Cabrenys
Masarac
Mollet de Peralada
Navata
Ordis
Palau de Santa Eulàlia
Palau-saverdera
Pau
Pedret i Marza
Peralada
Pont de Molins
Pontós
El Port de la Selva
Portbou
Rabós
Riumors
Roses
Sant Climent Sescebes
Sant Llorenç de la Muga
Sant Miquel de Fluvià
Sant Mori
Sant Pere Pescador
Santa Llogaia d’Àlguema
Saus-Camallera
La Selva de Mar
Siurana
Terrades
Torroella de Fluvià
La Vajol
Ventalló
Vilabertran
Viladamat
Vilafant
Vilamacolum
Vilamalla
Vilamaniscle
Vilanant
Vilaür
Vila-sacra
 
 
 
 
VILAMANISCLE

Vilamaniscle és un poble lluny de tot, petit i amagat que cal conèixer per gaudir el seu silenci, la seva tranquil•litat i la naturalesa que l’envolta. Paisatge sublim de les Alberes empordaneses.

Es troba situat en els darrers contraforts meridionals de l’Albera. El terme municipal és poc extens (5,40 km2) i poc poblat (123 hab. l’any 2001) que fou separat del terme de Garriguella.

El poble es troba situat sobre un serrat a 169 m, voltat de vinyes, algun olivar i reduïts sectors de pinedes i alzinar. Les muntanyes són força pelades, amb garrigues i prats on pasturen les vaques de les Alberes.

L’existència de la Pedra Dreta, un menhir de 3 m d’alçada, a molt poca distància del nucli de població demostra que aquestes terres foren testimoni de poblacions prehistòriques. (De fet tota l’Albera és plena de diferents vestigis)

La seva economia es basa especialment en l’agricultura de secà i destaquen les vinyes com el principal i més important conreu (el vi de Vilamaniscle té una certa anomenada a la comarca). Es complementen amb oliveres i farratges. La ramaderia bovina i porcina complementen l’activitat i l’economia agràries.

Gran part del terme es cobert de boscos d’alzines i de pins així com de matollars.
Amb l’arribada del turisme han sorgit serveis com la restauració i l’oci (cases de colònies) que pretenen aprofitar l’important actiu natural, paisatgístic i turístic d’aquest petit municipi.

Lugares de interés

Església de Sant Gil. Petita edificació que tan sols consta d’una nau amb capçalera semicircular i que es datada al voltant dels segles XVII-XVIII. Sembla que cap al segle XIV i abans es tractava d’una capella que pertanyia a Santa Eulàlia de Noves (Garriguella actual) fet que pot explicar la separació entre l’església i el poble.

Castell de Vilamaniscle. Es tracta d’un gran casal fortificat que consta de tres pisos i que de castell tan sols té el nom. És de difícil datació. Es situat dalt del poble i al seu voltant hi són edificades les cases. Té finestres arquitrabades i un escut barroc.


Ferias y fiestas

Último fin de semana de agosto. Fiesta Mayor de Vilamaniscle.

Segundo domingo de mayo. Congregación de Sant Silvestre.

Ayuntamiento de Vilamaniscle
Plaça, s/n
Tel. / Fax: 972 530 518
vilamaniscle@ddgi.es
http://www.vilamaniscle.com

 
 
info@turismedia.com