Agullana
Albanyà
L'Armentera
Avinyonet de Puigventós
Bàscara
Biure
Boadella d’Empordà
Borrassà
Cabanelles
Cabanes
Cadaqués
Capmany
Cantallops
Castelló d’Empúries
Cistella
Colera
Darnius
El Far d’Empordà
L'Escala
Espolla
Figueres
Fortià
Garrigàs
Garriguella
La Jonquera
Lladó
Llançà
Llers
Maçanet de Cabrenys
Masarac
Mollet de Peralada
Navata
Ordis
Palau de Santa Eulàlia
Palau-saverdera
Pau
Pedret i Marza
Peralada
Pont de Molins
Pontós
El Port de la Selva
Portbou
Rabós
Riumors
Roses
Sant Climent Sescebes
Sant Llorenç de la Muga
Sant Miquel de Fluvià
Sant Mori
Sant Pere Pescador
Santa Llogaia d’Àlguema
Saus-Camallera
La Selva de Mar
Siurana
Terrades
Torroella de Fluvià
La Vajol
Ventalló
Vilabertran
Viladamat
Vilafant
Vilamacolum
Vilamalla
Vilamaniscle
Vilanant
Vilaür
Vila-sacra
 
 
 
 
VILAMACOLUM

Vilamacolum forma part de la comarca de l’Alt Empordà, pròxim a la costa, veí amb Sant Pere Pescador i a l’esquerra del riu Fluvià.

El territori, completament pla, és ocupat pels conreus, en gran part de regadiu. Havia estat tradicional el conreu de l’arròs i actualment predominen els cereals, el farratge i

els arbres fruiters, sobretot pomeres i presseguers. La cria de bestiar complementa l’economia.

El veïns del poble són els vilamacolomencs i els mateixos habitants del poble es refereixen al mateix com a vilacolum, per oposició a vilacolum de dalt, oficialment vilacolum, que forma part del municipi de Torroella de Fluvià.

És centrat per l’església parroquial de Santa Maria, que havia estat fortificada i que s’ha restaurat els darrers anys. Era possessió del monestir de Sant Pere de Rodes. El lloc es esmentat ja el 974, i formà part del comptat d’Empúries.


Lugares de interés

L’església de Santa Maria de Vilamacolum és d’una nau amb absis semicircular; presenta estructures d’època romànica dels segles XI al XIII i d’èpoques posteriors. Una restauració feta fa uns anys va retrobar les antigues estructures de l’edifici.
La part més primitiva de l’església és la capçalera i un curt tram de la nau, en el seu extrem de llevant. Els murs de la resta de la nau corresponen a un moment més avançat dins el romànic. Aquesta part fou molt alterada en afegir-hi dues capelles laterals i, especialment, en reformar del tot la volta i fortificar l’edifici. A la façana principal hi ha una gran portalada dels segles XVII-XVIII.

La casa de Can Tet presenta la façana principal construïda amb carreus. El portal és d’arc de mig punt, de gran dovellatge. Al seu damunt hi ha una finestra gòtica d’arc conopial decorat amb arabesc colat. Hi ha també una altra finestra gòtica, coronella, geminada, d’arquets trilobulats, que no conserva la columna ni el capitell. Les impostes d’aquestes finestres posseeixen decoració floral (segles XV-XVI). A la part inferior del casal hi ha unes llargues espitlleres. Això fa creure que antigament la casa era un edifici fortificat.

A la banda de tramuntana de la plaça hi ha un gran casal que s’anomena Can Granès. Posseeix diverses obertures decorades amb simples ressalts o motllures de tipus renaixentista. A la seva façana encarada al nord hi ha una petita finestra gòtica d’un sol arc, trilobulat.


Ferias y fiestas

1-15 de agosto. Fiesta Mayor de Vilamacolum

Ayuntamiento de Vilamacolum
Pl. Catalunya, 1
Tel. / Fax: 972 520 255
vilamacolum@ddgi.es
http://www.ddgi.es/vilamacolum

info@turismedia.com