Agullana
Albanyà
L'Armentera
Avinyonet de Puigventós
Bàscara
Biure
Boadella d’Empordà
Borrassà
Cabanelles
Cabanes
Cadaqués
Capmany
Cantallops
Castelló d’Empúries
Cistella
Colera
Darnius
El Far d’Empordà
L'Escala
Espolla
Figueres
Fortià
Garrigàs
Garriguella
La Jonquera
Lladó
Llançà
Llers
Maçanet de Cabrenys
Masarac
Mollet de Peralada
Navata
Ordis
Palau de Santa Eulàlia
Palau-saverdera
Pau
Pedret i Marza
Peralada
Pont de Molins
Pontós
El Port de la Selva
Portbou
Rabós
Riumors
Roses
Sant Climent Sescebes
Sant Llorenç de la Muga
Sant Miquel de Fluvià
Sant Mori
Sant Pere Pescador
Santa Llogaia d’Àlguema
Saus-Camallera
La Selva de Mar
Siurana
Terrades
Torroella de Fluvià
La Vajol
Ventalló
Vilabertran
Viladamat
Vilafant
Vilamacolum
Vilamalla
Vilamaniscle
Vilanant
Vilaür
Vila-sacra
 
 
 
 
VILADAMAT

El poble de Viladamat es documenta per primera vegada al segle XI com a «Vila Amati». El poblament més antic del qual es té constància pertany a l’època ibèrica. Més tard, a partir del segle I a.C., es detecten els primers assentaments romans.
Diu la tradició que el 21 de novembre de 1467 el príncep Ferran d’Aragó, que més tard fou el Rei Catòlic per seu matrimoni amb Isabel de Castella, es va refugiar en una casa del centre del poble, en ser derrotat en la que es coneix com a batalla de Viladamat.

El 1640 fou destruït per les tropes monàrquiques com a venjança contra el cap de les milícies de la Generalitat, Josep de Margarit i Biure, senyor de Palau Borrell, Sant Feliu de la Garriga i Viladamat.

Viladamat, apartat de les aglomeracions costaneres, tot i que a poca distància de les famoses platges de l’Escala i d’Empúries, posseeix un conjunt arquitectònic del segle XVI dels més interessants de l’Empordà. Els comerços ben proveïts i els restaurants, i l’acollidora actitud dels seus habitants, fan d’aquest poble un lloc que sorprendrà a tots els qui el visitin, per la seva autenticitat, hospitalitat i vitalitat.


Lugares de interés

Sant Feliu de la Garriga. És, sens dubte, el conjunt monumental més emblemàtic del terme, on hi ha l’origen actual del municipi i on tenia la seu la parròquia de Viladamat, fins que a partir de l’any 1753 es va anar abandonant progressivament degut al deteriorament de l’església, de manera que aquell any els objectes de culte més valuosos foren portats a Viladamat. El culte hi fou prohibit pel bisbe al 1823 a causa de la ruïna que amenaçava l’edifici i al 1843 es va tapar la porta i tot el que quedava dins l’església, incloent-hi les campanes, foren traslladades a Viladamat.

L’església, edifici romànic cada dia més deteriorat, és d’una sola nau amb transepte i absis semicircular que segueix la mateixa línia i amplada que la resta de l’edifici. En el seu aspecte actual, tot i poder-s’hi veure restes de murs més antics en els fonaments de les parets principals, és un edifici del segle XII. A la zona sud del transepte, a tocar l’absis, hi fou adossada una torre campanar de planta quadrada, lleugerament posterior, segurament del segles XIII o XIV. Es va aixecar amb carreus ben tallats i escairats, amb dos pisos fets amb volta de canó al seu interior. Té 15 m d’alçada i presenta una degradació preocupant, com tot el monument.

El castell forma part del conjunt monumental de la Garriga, de manera inseparable. Encara que l’edifici actual pertany tot ell a la reconstrucció del segle XVII, alguns murs malmesos que encara es conserven en el pati interior podrien ser del primitiu castell, probablement tan antic com l’església.

Palau Borrell. És l’altre nucli del municipi de Viladamat, un veïnat amb cinc antigues cases rehabilitades aquests darrers anys i una capella pre-romànica dedicada a Santa Eulàlia. Està situat a l’extrem oest del terme municipal, al peu de la serralada que pren el mateix nom del poble, dominant la plana que s’estén fins al mar.

L’església de Sant Quirze. La primera església del poble de Viladamat fa anys que va desaparèixer, totalment enrunada. Les seves restes s’endevinen a la sortida sud del poble, vora el camí d’Albons, en el lloc que abans s’anomenava Mercadal del pont Sant Quirc i que ara tothom coneix com el Camp de la Capella. És una finca fins fa poc de propietat particular, que va ser adquirida per l’Ajuntament mesos enrera.


Ferias y fiestas

1, 2 y 3 de agosto. Fiesta Mayor.

6, 7 y 8 de diciembre. Fiesta de Invierno.


Ayuntamiento de Viladamat
Escoles, 3
Tel. / Fax: 972 788082
ajuntament@viladamat.net
http://www.viladamat.net

info@turismedia.com