Agullana
Albanyà
L'Armentera
Avinyonet de Puigventós
Bàscara
Biure
Boadella d’Empordà
Borrassà
Cabanelles
Cabanes
Cadaqués
Capmany
Cantallops
Castelló d’Empúries
Cistella
Colera
Darnius
El Far d’Empordà
L'Escala
Espolla
Figueres
Fortià
Garrigàs
Garriguella
La Jonquera
Lladó
Llançà
Llers
Maçanet de Cabrenys
Masarac
Mollet de Peralada
Navata
Ordis
Palau de Santa Eulàlia
Palau-saverdera
Pau
Pedret i Marza
Peralada
Pont de Molins
Pontós
El Port de la Selva
Portbou
Rabós
Riumors
Roses
Sant Climent Sescebes
Sant Llorenç de la Muga
Sant Miquel de Fluvià
Sant Mori
Sant Pere Pescador
Santa Llogaia d’Àlguema
Saus-Camallera
La Selva de Mar
Siurana
Terrades
Torroella de Fluvià
La Vajol
Ventalló
Vilabertran
Viladamat
Vilafant
Vilamacolum
Vilamalla
Vilamaniscle
Vilanant
Vilaür
Vila-sacra
 
 
 
 
VILABERTRAN

Vilabertran està situat al NE del terme de Figueres, al sector de la plana empordanesa de l’interfluvi entre la Muga i el riu Manol, prop de llur confluència.

El poble es formà al voltant del monestir de Vilabertran, important canònica augustiniana (després col•legiata), els abats de la qual tingueren la jurisdicció del lloc. L’església del monestir, notable exemplar romànic, esdevingué la parroquial.
El seu terme municipal és força reduït, de 2,29 km2 d’extensió.

El territori, en una bona part ben conreat, és regat per nombrosos pous i per la riera de Figueres, o de Galligants, la qual, a migdia, va paral•lela a l’antic límit municipal amb Vilatenim, municipi amb el qual també confronta a llevant. A tramuntana i a ponent el terme és envoltat pel municipi de Cabanes d’Empordà, i al SW una petita franja de terreny limita amb el terme de Figueres. Passa per Vilabertran la carretera comarcal de Figueres a Portbou, i en surt la carretera local que mena a Sant Climent Sescebes.


Lugares de interés

El conjunt monàstic de Santa Maria de Vilabertran constitueix sense cap mena de dubte un dels millors exemples conservats a Catalunya de l’arquitectura de les canòniques regulars medievals. El nucli bàsic, i original, de la canònica s’organitza al voltant d’un claustre, de planta trapezoïdal, lleugerament irregular, al nord del qual s’hi situa l’església. Aquest és un edifici de planta basilical, de tres naus, cobertes amb volta de canó la central, i de quart de cercle les laterals, i capçades a llevant per un transsepte, poc sortit, al qual s’hi obren tres absis semicirculars. AI tester nord del transsepte s’hi afegí al segle XIV la capella funerària dels Rocabertí, i durant el segle XVIII s’hi afegí al flanc nord de l’església la capella dels Dolors, que avui guarda la creu d’argent del segle XIV, i la sagristia nova.

Torre d’en Reig. Edifici de finals del segle XIX i de principis del segle XX, modernista de línies gaudinianes, que consta de planta baixa, dos pisos, golfes i una torre.


Ferias y fiestas

14 y 15 de agosto. Fiesta Mayor de la Mare de Déu d'Agost.

3 de septiembre. Feria Muestra de la Huerta y la Artesanía.

18 y 19 de septiembre. Fiesta Mayor de Sant Ferriol.

Ayuntamiento de Vilabertran
Comuners de Castella, 10
Tel.: 972 505 902
Fax: 972 502 831
info@vilabertran.com
http://www.vilabertran.com

info@turismedia.com