Agullana
Albanyà
L'Armentera
Avinyonet de Puigventós
Bàscara
Biure
Boadella d’Empordà
Borrassà
Cabanelles
Cabanes
Cadaqués
Capmany
Cantallops
Castelló d’Empúries
Cistella
Colera
Darnius
El Far d’Empordà
L'Escala
Espolla
Figueres
Fortià
Garrigàs
Garriguella
La Jonquera
Lladó
Llançà
Llers
Maçanet de Cabrenys
Masarac
Mollet de Peralada
Navata
Ordis
Palau de Santa Eulàlia
Palau-saverdera
Pau
Pedret i Marza
Peralada
Pont de Molins
Pontós
El Port de la Selva
Portbou
Rabós
Riumors
Roses
Sant Climent Sescebes
Sant Llorenç de la Muga
Sant Miquel de Fluvià
Sant Mori
Sant Pere Pescador
Santa Llogaia d’Àlguema
Saus-Camallera
La Selva de Mar
Siurana
Terrades
Torroella de Fluvià
La Vajol
Ventalló
Vilabertran
Viladamat
Vilafant
Vilamacolum
Vilamalla
Vilamaniscle
Vilanant
Vilaür
Vila-sacra
 
 
 
 
VILA-SACRA

La població de Vila-sacra es troba en plena plana empordanesa, a poca distància de la riba dreta del Manol. Aquest riu és el límit septentrional del terme; separa Vila-sacra de l’antic terme de Vilatenim fa pocs anys agregat a Figueres.

Vila-sacra es troba a 5 km a ponent de Figueres i a 5 km a llevant de Castelló d’Empúries. El municipi és petit en extensió (6,19 km2) format per terrenys plans fàcils de treballar. La majoria dels camps són treballats, hi ha granges de porcí i boví i algunes arbredes d’arbres de ribera, principalment pollancres. El veïnat de Palol de Vila-sacra, es troba a l’altra costat del Manol, a tocar el marge esquerre del riu, dins l’antic municipi de Vilatenim.


Lugares de interés

Fa poc s’ha arrenjat la plaça que hi ha davant l’església parroquial, interessant edifici romànic del segle XIII. Aquesta església, dedicada a Sant Esteve, fou construïda damunt les restes d’una anterior (probablement dels segles X-XI). L’actual construcció presenta una sola nau, de planta rectangular, sense absis destacat. Els vestigis de l’església primitiva es troben en la part inferior dels murs de ponent i de tramuntana de l’actual. Aquests fragments constructius, que quedaren dempeus, s’integraren en el nou edifici del segle XIII, quan l’església fou renovada; serviren, en part, de basament a la nova construcció.

El castell de Vila-sacra o torre de l’Abat es troba a pocs metres de l’església. Fa uns anys que l’Ajuntament el va comprar a uns particulars i actualment està duent a terme gestions per aconseguir subvencions per restaurar-lo.

A les afores del poble hi ha algunes masies del segle XVI, amb portals adovellats i finestres de carreus, que s’estan restaurant.


Ferias y fiestas

Febrero. Fiesta Mayor de Sant Blai.

Agosto. Fiesta Mayor de Sant Esteve.

Ayuntamiento de Vila-sacra
Castelló, 23
Tel.: 972 507 523
Fax: 972 511 862
vilasac@ddgi.es
http://www.vila-sacra.com

info@turismedia.com