Agullana
Albanyà
L'Armentera
Avinyonet de Puigventós
Bàscara
Biure
Boadella d’Empordà
Borrassà
Cabanelles
Cabanes
Cadaqués
Capmany
Cantallops
Castelló d’Empúries
Cistella
Colera
Darnius
El Far d’Empordà
L'Escala
Espolla
Figueres
Fortià
Garrigàs
Garriguella
La Jonquera
Lladó
Llançà
Llers
Maçanet de Cabrenys
Masarac
Mollet de Peralada
Navata
Ordis
Palau de Santa Eulàlia
Palau-saverdera
Pau
Pedret i Marza
Peralada
Pont de Molins
Pontós
El Port de la Selva
Portbou
Rabós
Riumors
Roses
Sant Climent Sescebes
Sant Llorenç de la Muga
Sant Miquel de Fluvià
Sant Mori
Sant Pere Pescador
Santa Llogaia d’Àlguema
Saus-Camallera
La Selva de Mar
Siurana
Terrades
Torroella de Fluvià
La Vajol
Ventalló
Vilabertran
Viladamat
Vilafant
Vilamacolum
Vilamalla
Vilamaniscle
Vilanant
Vilaür
Vila-sacra
 
 
 
 
PORT DE LA SELVA

El seu terme municipal de El Port de la Selva inclou la població de la Vall de Santa Creu. La vila del Port de la Selva pertany a la província de Girona, comarca de l’Alt Empordà i es troba situada al nord de la península del Cap de Creus, de la Costa Brava.

La vila dista de Figueres, la capital de l’Alt Empordà, 33 km i 70 km de la capital de província, Girona. El seu terme municipal és un dels més extensos de la zona, ocupant una extensió de 41,49 km2 i s’estén des del rec d’en Feliu a la cala de Portaló per a la costa, i per l’interior fins als termes de Llançà, Vilajuïga, Pau, Palau-saverdera, Roses i Cadaqués.

Dintre d’aquest entorn trobem una gran riquesa de paisatges on es combinen la blavor del Mediterrani, la verdor de les vinyes i, aixecant-se arran de mar, muntanyes esculpides pel pas del temps amb cims d’alçades destacades com Sant Salvador (671 m) i puig de Queralbs (621 m), conformant la serra de Rodes.

La serra de Rodes, contrafort dels Pirineus i on s’assenta la nostra vila, es va formar pels plegaments de l’era primària i està constituïda tant per roques metamòrfiques, com filonianes i plutòniques. La seva morfologia mostra unes costes escarpades resultants de

l’acció erosiva del mar i vent, amb abundants valls fluvials inundades pel mar que originen una costa articulada amb abundants cales pintoresques, caps elevats i promontoris abruptes, així com diverses illes que s’eleven per sobre d’una plataforma d’abrasió poc extensa.

Aquest petit racó del Cap de Creus compta amb unes de les millors platges de la costa catalana. Moltes d’elles han estat destacades per la Generalitat de Catalunya amb el màxim reconeixement per la qualitat de les seves aigües i el seu cuidat entorn. Cada una d’elles té una personalitat pròpia; hi podem trobar des de platges de sorra fina, fins a platges formades per pedres arrodonides per l’acció del mar i el vent al llarg del temps, però totes tenen en comú l’aigua cristal•lina que caracteritza la costa del Cap de Creus, perfecta per practicar-hi qualsevol activitat marítima.


Lugares de interés

Cap de Creus. La Península del Cap de Creus es troba situada a l’extrem més septentrional (oriental) de Catalunya. Envoltat pel mar, la seva part meridional limita amb la Plana Empordanesa (englobant els termes municipals d’El Port de la Selva, La Selva de Mar, Cadaqués i part dels de Llançà, Vilajuïga, Pau, Palau Saverdera i Roses). La seva superfície ocupa una extensió d’unes 10.000 ha, incloent-hi uns 50 km de costa. És un dels enclaus coral•lígens més gran de la mediterrània, on hi abunda el corall vermell. La peninsularitat de la zona fa que moltes espècies marines migratòries apareguin prop de la costa, com és el cas del rorqual comú, el pelegrí, els túnids, el dofí mular o el peix lluna. Existeixen també altres espècies permanents com el rap, l’escórpora o la llagosta. L’estat de conservació d’aquesta zona és molt més bo que el de la resta de la Costa Brava, gràcies a les característiques del territori, però els processos urbanitzadors i la pressió estival sobre la costa ha deixat algunes empremtes.

El castell de Sant Salvador de Verdera. Va ser un dels castells més importants de l’època romana. La seva antiguitat és semblant a la de Sant Pere de Rodes. existia ja l’any 974, i el 1283, Poncio Huc d’Empúries el va reedificar per primera vegada. La muralla, en part en ruïnes, era emmerlatada i espitllerada. Les torres estan, també, en part enderrocades. La porta d’entrada comunica amb un petit atri i amb una terrassa des d’on es veu tot l’Alt Empordà, el Montgrí i les Gavarres.

L’ermita de Sant Baldiri. Situada a la Vall de Taballera, se suposa que aquesta capella fou construïda en temps de Carlemany, i en els últims anys del segle passat va començar la seva decadència. Durant la seva època d’esplendor hi vivien un capellà i un sagristà. A finals del segle passat i a principis d’aquest, es feia cada any una romeria el dia 20 de maig, festa de Sant Baldiri. A la guerra del 1936 els soldats varen destruir el teulat i actualment està procès de restauració.

Estructuralment, el monestir de Sant Pere de Rodes (segle VII) té una part de castell feudal, que es posa de manifest per les dues torres espitllerades que s’aixequen per sobre de les restants construccions i una part d’església romànica de finals del segle X. El conjunt resulta molt diferent del romànic contemporani i molt més pesat. A l’actualitat, i gràcies a un minuciós treball de restauració, el monestir esdevé un interessant i important monument per visitar.


Ferias y fiestas

20 y 21 de mayo. Fiesta Mayor de Invierno.

30 de junio. Fiesta Mayor Valle Santa Creu.

5 al 7 de agosto. Fiesta Mayor de Verano.

Ajuntament del Port de la Selva
Mar, 1
Tel.: 972 387 025
Fax: 972 387 413
ajuntament@elportdelaselva.cat
http://www.elportdelaselva.cat

info@turismedia.com