Agullana
Albanyà
L'Armentera
Avinyonet de Puigventós
Bàscara
Biure
Boadella d’Empordà
Borrassà
Cabanelles
Cabanes
Cadaqués
Capmany
Cantallops
Castelló d’Empúries
Cistella
Colera
Darnius
El Far d’Empordà
L'Escala
Espolla
Figueres
Fortià
Garrigàs
Garriguella
La Jonquera
Lladó
Llançà
Llers
Maçanet de Cabrenys
Masarac
Mollet de Peralada
Navata
Ordis
Palau de Santa Eulàlia
Palau-saverdera
Pau
Pedret i Marza
Peralada
Pont de Molins
Pontós
El Port de la Selva
Portbou
Rabós
Riumors
Roses
Sant Climent Sescebes
Sant Llorenç de la Muga
Sant Miquel de Fluvià
Sant Mori
Sant Pere Pescador
Santa Llogaia d’Àlguema
Saus-Camallera
La Selva de Mar
Siurana
Terrades
Torroella de Fluvià
La Vajol
Ventalló
Vilabertran
Viladamat
Vilafant
Vilamacolum
Vilamalla
Vilamaniscle
Vilanant
Vilaür
Vila-sacra
 
 
 
 
PERALADA

Peralada s’alça damunt un petit turó al bell mig de l’Alt Empordà, situació que converteix aquesta vila en una important cruïlla de camins.

Amb prop de 1.500 hab., Peralada inclou des de l’any 1975 el municipi de Vilanova de la Muga, i escampats pel terme s’hi poden trobar diverses barriades de masos.

El caràcter històric de Peralada queda reflectit a cada pas. Els seus carrers estrets, els museus, el claustre de Sant Domènec, l’impressionant casino-castell amb els seus jardins i la biblioteca li donen un aire únic i exclusiu. Vine a descobrir-ho!

Pels volts de l’any 500 a.C., un grup de la tribu ibèrica

dels indiketes va bastir el que seria el primer poblat emmurallat de Peralada.

Convertida al segle IX en centre d’un comtat de l’Imperi Carolingi, Peralada va esdevenir al llarg de tota l’Edat Mitjana una de les principals capitals de l’Empordà. D’aquesta època d’esplendor resten encara nombrosos edificis i monuments que fan les delícies del visitant, que racó a racó ressegueix i descobreix els secrets d’una vila mil•lenària.


Lugares de interés

Claustre Museu Sant Domènec. Aquest monument romànic del segle XII és l’únic vestigi que resta d’un convent d’agustins fundat a la segona meitat del segle XI. El gran atractiu del claustre són una sèrie de capitells decorats amb escenes bíbliques i profanes.

Esglèsia de Sant Martí. És una construcció del segle XVIII amb restes romàniques i un campanar gòtic. A l’interior trobem el tresor de la Parròquia amb una creu processional del segle XIV, un calze renaixentista i una exposició de pessebres en miniatura dels anys 40.

Convent del Carme. Edifici gòtic que actualment és la seu del Museu del Castell. Hi destaquem el seu claustre i la seva esglèsia, que conserva un excepcional enteixinat de fusta policromada.

Castillo Museo de Peralada. Dins l’antic convent del Carme, una construcció del segle XIV, es troba una de les col•leccions privades més espectaculars de tot Catalunya. L’antic claustre, juntament amb l’església, són dues de les dependències originals del monestir que es poden visitar. La biblioteca amb prop de 80.000 volums i més de 1.000 edicions d’El Quijote, és un altre dels grans atractius d’aquesta visita. No deixa de sorprendre el Museu del Vidre, que conté una de les col•leccions més grans i millors del món.

Església Santa Eulàlia (Vilanova de la Muga). El bell mig del nucli urbà de Vilanova de la Muga és l’emplaçament de l’església romànica de Santa Eulàlia, datada del segle XI. Conté una pila baptismal del segle XII i a l’interior de l’absis central es conserven pintures murals romàniques.


Ferias y fiestas

Muestra de Jardinería y Arte Floral Racons de Peralada. Cada año, durante el primer fin de semana de junyio, montajes de jardinería y composiciones florales llenan el centro histórico de Peralada. Calles y plazas, patios y jardines, claustros e iglesias se convierten en un escenario diferente por donde pasan miles de personas, que tienen la oportunidad de visitar espacios habitualmente cerrados o poco conocidos, como el claustro de Sant Bartomeu o algunos lugares de los jardines del Castell.

Febrero. La Caballada. Cada año, la Hípica Les Forques organiza una concentración de jinetes, caballos y carruajes y hace un paseo por las calles del pueblo. Una fiesta indispensable para todos los amantes del mundo del caballo.

Principios de junio. Diada de Corpus. En esta diada, las alfombras de flores llenan las calles del centro histórico de la villa, por donde pasa la procesión.

Julio-agosto. Festival Internacional Castell de Peralada. Durante los meses de julio y agosto tiene lugar el Festival de Música Castell de Peralada que, cada año, cuenta con la presencia de grandes figuras reconocidas internacionalmente. Óperas, balets, cantautores, etc. se reúnen en un auditorio dentro del los jardines del castillo.

Julio-agosto. Ciclo de conciertos Claustro Sant Domènec. Paralelamente al Festival del Castell, se organiza un ciclo de conciertos gratuitos de música clásica y de jazz, en el incomparable espacio de la terraza-bar del claustro románico de Sant Domènec.

Último domingo de agosto. La Congregación de la sardana. Una congregación ya tradicional que se organiza dentro del marco de los jardines del castell de Peralada, y que cuenta con la participación de diversas cuadrillas sardanistas de toda Catalunya.

12 de octubre. Muestra de gastronomía Empordanesa. Las mujeres de la villa y algunos restaurantes de la comarca, cocina exquisitos platillos para que todo el que lo desee los pueda degustar en una comida popular celebrada en el pabellón de los jardines del castell. Al final de la comida se reparten los premios del concurso.

11 noviembre. Fiesta Mayor de Sant Martí.

10-13 diciembre. Fiesta Mayor de Vilanova de la Muga.


Ayuntamiento de Peralada
Plaça Gran, 7
Tel.: 972 538 006
Fax: 972 538 268
ajuntament@peralada.org
http://www.peralada.org

info@turismedia.com