Agullana
Albanyà
L'Armentera
Avinyonet de Puigventós
Bàscara
Biure
Boadella d’Empordà
Borrassà
Cabanelles
Cabanes
Cadaqués
Capmany
Cantallops
Castelló d’Empúries
Cistella
Colera
Darnius
El Far d’Empordà
L'Escala
Espolla
Figueres
Fortià
Garrigàs
Garriguella
La Jonquera
Lladó
Llançà
Llers
Maçanet de Cabrenys
Masarac
Mollet de Peralada
Navata
Ordis
Palau de Santa Eulàlia
Palau-saverdera
Pau
Pedret i Marza
Peralada
Pont de Molins
Pontós
El Port de la Selva
Portbou
Rabós
Riumors
Roses
Sant Climent Sescebes
Sant Llorenç de la Muga
Sant Miquel de Fluvià
Sant Mori
Sant Pere Pescador
Santa Llogaia d’Àlguema
Saus-Camallera
La Selva de Mar
Siurana
Terrades
Torroella de Fluvià
La Vajol
Ventalló
Vilabertran
Viladamat
Vilafant
Vilamacolum
Vilamalla
Vilamaniscle
Vilanant
Vilaür
Vila-sacra
 
 
 
 
PEDRET I MARZA

Aquest municipi pren el nom dels dos agrupaments de població que en formen part: Pedret, a llevant, és un lloc de poblament dispers i Marzà, a un km de distància, és un nucli de poblament agrupat i la capital administrativa. El terme municipal fou segregat poc abans de l’any 1940 del municipi de Vilanova de la Muga, al qual havia pertangut fins a les hores. Té una superfície de 8,15 km2 i s’estén pel sector septentrional de la plana de l’Alt Empordà, en la conca de la Muga. És totalment pla, només amb alguns afloraments rocossos que formen ondulació o minúsculs tossals. Al nord-est del poble de Marzà aflora un mantell basàltic.

El tren de Barcelona a França travessa el sector occidental d’aquest terme, passant a pocs metres de Marzà, on no hi ha, però, baixador ni cap servei ferroviari. Aquest poble es comunica per un camí veïnal amb l’estació més pròxima, que és la de Vilajuïga. Una carretera local asfaltada porta de Pedret a Pau (3 km) i a

la carretera de Roses a Vilajuïga. Camins veïnals menen a Vilanova de Muga i a Castelló d’Empúries.

El territori de Petreto és esmentat l’any 953 com un dels límits orientals de l’estany de Castelló, en un precepte del rei Lluís d’Ultramar que confirma els drets de pesca que el monestir de Sant Pere de Rodes hi tenia, així com la propietat de les illes, Volvagro, Foniliaria i Sararto, la localització de les quals és difícil de precisar avui dia.

El poble de Pedret té un nucli principal format per l’església, amb l’antiga rectoria avui deshabitada, el cementiri i tres masies a les proximitats, a la dreta de la riera de Pedret. Aquests habitatges són construccions més aviat modestes dels segles XVII al XIX.

El poble de Marzà és emplaçat en un pujol de 22 m d’altitud. És l’únic nucli de població agrupada i, de fet, el cap del municipi, on hi ha la Casa de la Vila i hi havia hagut les escoles abans que fossin tancades. Les cases amb moltes reformes modernes, formen carrerons curts i una plaça, entre alguns vestigis del castell medieval.


Lugares de interés

Església de Sant Esteve. Temple que ja existia l’any 1060. El temple actual és romànic, peça notable del segle XII, d’una nau amb absis semicircular i construït amb carreus de granit ben escairats. Són interessants els petits capitells romànics dels finestrals del frontis i l’absis, sobre columnestes cilíndriques. Els dos primers són de tema zoomòrfic. Als de la finestra de capçalera, més ben conservats, veiem testes humanes i d’animals entre motius vegetals i geomètrics. La finestra del frontis i una altra al mur de migdia de la nau, posseeixen arquivoltes decorades amb un fris de dents de serra. La portada principal era a la façana de ponent però fou tapiada en època tardana. Avui s’utilitza la porta lateral, al sud, també romànica. És formada per tres arquivoltes de mig punt en degradació, ornades amb relleus molt simples, timpà llis i una llinda que presenta una creu grega al centre. L’interior, amb volta apuntada, és totalment cobert d’arrebossat i pintures inacabades, d’interès. Al segle XVIII s’hi afegí la sagristia.

Església de Sant Isidre i Sant Antoni. Temple modern consagrat el 15 de maig de 1968. És a l’extrem occidental del poble. Darrera l’església hi ha una plaça on es troba situat el Centre Cívic, construït fa pocs anys.

Castell de Marzà. Resten alguns vestigis dins el nucli actualment habitat. Al nord-est de la plaça podem veure la portada de la fortalesa, de noble arcada de mig punt, de gran dovellatge, amb l’espai per on baixava el castell. Dóna accés a un tram de carrer cobert amb volta de canó. A ponent del portal hi ha un gran lleç de muralla espitllerat, en una bona part del qual s’han adossat algunes cases.


Ferias y fiestas

Último fin de semana de agosto. Exposición de tractores de época.

15 de mayo. Fiesta de la Vejez.

A principios de agosto. Fiesta de Verano.

Último fin de semana de agosto. Fiesta del Batre.

Ayuntamiento de Pedret i Marza
Ctra. Pedret, s/n
Tel. / Fax: 972 530 550
pedretimarza@ddgi.es
http://www.ddgi.es/pedretimarza

info@turismedia.com