Agullana
Albanyà
L'Armentera
Avinyonet de Puigventós
Bàscara
Biure
Boadella d’Empordà
Borrassà
Cabanelles
Cabanes
Cadaqués
Capmany
Cantallops
Castelló d’Empúries
Cistella
Colera
Darnius
El Far d’Empordà
L'Escala
Espolla
Figueres
Fortià
Garrigàs
Garriguella
La Jonquera
Lladó
Llançà
Llers
Maçanet de Cabrenys
Masarac
Mollet de Peralada
Navata
Ordis
Palau de Santa Eulàlia
Palau-saverdera
Pau
Pedret i Marza
Peralada
Pont de Molins
Pontós
El Port de la Selva
Portbou
Rabós
Riumors
Roses
Sant Climent Sescebes
Sant Llorenç de la Muga
Sant Miquel de Fluvià
Sant Mori
Sant Pere Pescador
Santa Llogaia d’Àlguema
Saus-Camallera
La Selva de Mar
Siurana
Terrades
Torroella de Fluvià
La Vajol
Ventalló
Vilabertran
Viladamat
Vilafant
Vilamacolum
Vilamalla
Vilamaniscle
Vilanant
Vilaür
Vila-sacra
 
 
 
 
PAU

El terme municipal de Pau s’estén pels vessants meridionals de la serra de Rodes, en contacte amb la plana al•luvial de la conca de la Muga, a la rodalia del desaparegut estany de Castelló, en contacte amb els Aiguamolls de l’Empordà. El poble és a la zona de contacte entre la muntanya i la plana. El lloc és ja esmentat l’any 882. L’antic castell de Pau esdevingué centre de la baronia de Pau.

El conjunt del municipi s’agrupa entorn de l’església i la plaça, i s’allarga pels camins que hi condueixen. Les cases, moltes d’elles de dues plantes i amb golfes o graners a la part superior, cellers coberts amb volta de pedra o de maó als baixos i terrasses adossades a les façanes sobre arcs de mig punt, conformen un conjunt de gran interès. D’altres han estat convertides en segones residències, al igual que moltes noves construccions que s’han realitzar els últims anys en les dues urbanitzacions del poble: l’Urbanització Els Olivars i l’Urbanització La Vinya. L’ampliació de la zona urbana ha

comportat un progressiu però moderat creixement del poble i del nombre dels seus habitants en els darrers temps.

L’activitat econòmica més important de Pau és l’agricultura, basada sobretot en els conreus de secà (cereals, blat de moro, farratges, olivera i vinya). El treball d’aquest dos últims, la vinya i l’olivera queda reflectit en la cooperativa agrícola. La Cooperativa Agrícola de Pau i Roses és en els nostres dies una de les cooperatives punteres de la comarca de l’Alt Empordà.

En quan a ramaderia, el bestiar més representatiu és el vaquí i l’aviram, aquest sector i les activitats derivades de l’agricultura complementen l’economia agropecuària de Pau.

La construcció és un altre dels aspectes econòmics importants. La incidència de la construcció es deu, en gran part, a la influència que rep dels propers centres turístics.

Lugares de interés

La Creu Blanca. Es tracta d’una creu del segle XV. Es troba sobre un ferm pilar d’obra cilíndric. És tallada en pedra calcària de color gris clar i la seva alçada, en conjunt, supera els 3 m. És l’únic testimoni de creu monumental de l’antic territori del monestir de Sant Pere de Rodes que ha arribat sencera als nostres dies.

Cooperativa agrícola. El bagatge de la Cooperativa de Pau i Roses, la tradició del treball i l’avantguarda de les seves instal•lacions permeten reflectir en l’oli i els vins tot l’esforç i il•lusió emprats en la seva elaboració i producció.

Església romànica de Sant Martí. Al bell mig de la Plaça Major de Pau s’hi troba l’església parroquial de Sant Martí de Pau. Aquest és un edifici romànic, d’una nau capçada per un absis semicircular.

Can Marquès. Gran casal dels segles XVII-XVIII, aixecat en el lloc de l’antic castell.

Castell de Vilaüt. Ruïnes.

Cal Frai Llàtzer / Mas de Dalt. Edifici amb una imponent façana del segle XVI i altres elements interessants.

Megalític. Barraca d’en Rabert (o de la Burana). Dolmen del Coll del Bosc de la Margalla. Dòlmens de les Vinyes Mortes (I) i (II).


Ferias y fiestas

Museo Can Comas. Colección de herramientas agrícolas antiguas.

Marzo. Arrozada en la Creu Blanca.

Agosto. Fiesta de Verano.

Noviembre. Fiesta Mayor de Sant Martí.

Ayuntamiento de Pau
Sant Pere, 2
Tel.: 972 530 058
Fax: 972 552 202
pau@ddgi.es
http://www.ddgi.es/pau

info@turismedia.com